الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mogok aman desak bebas hampir 150 tahanan dari penjara Palestin dan penjajah

25 Ogos 2011

Laporan jam 04:23 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 03:23 petang, waktu Mesir
Jam 09:23 malam, waktu Malaysia

KHALIL - Puluhan dari ahli keluarga tahanan mengadakan mogok aman(demontrasi) pada tengahari tadi di pusingan Jalan Ibnu Rushd, bandar Khalil sebagai bantahan ke atas operasi penangkapan terbaru, di samping kewujudan ramai anggota keselamatan berpakaian biasa.

Mogok terbabit disertai ahli keluarga tahanan yang meringkuk dalam penjara Pihak Berkuasa Palestin Ramallah dan rejim penjajah.

Para demonstran membawa sepanduk yang mendesak supaya membebaskan ahli keluarga mereka yang ditangkap serta mengecam keras operasi yang telah dijalankan oleh Pihak Berkuasa Palestin Ramallah seiring operasi penjajah. Mereka turut mempertikaikan sewaktu tentera penjajah menjalankan operasi menangkap penduduk Palestin baru-baru ini, pasukan keselamatan Palestin tidak muncul di Khalil, selatan Tebing Barat.

Sepanduk lain yang dibawa adalah ucapan tahniah kepada penduduk Libya berikutan kejayaan revolusi yang didukung malahan meminta Pihak Berkuasa Palestin mengambil pengajaran dengan apa yang telah menimpa pemerintahan Gadafi.

Dalam ungkapan-ungkapan, para demonstran meluahkan kecaman kepada Pihak Berkuasa Palestin Ramallah kerana tidak menepati janji bagi membebaskan ahli keluarga mereka dari penjara sebelum perayaan Eidulfitri. Jelas lagi, mereka meminta Pihak Berkuasa Palestin tidak terpedaya dengan pengaruh kuasa yang ada dan kekerasan kerana ia akan runtuh sebagaimana jatuhnya pemerintah-pemerintah zalim yang lain.

Sumber menyatakan bahawa Pihak Berkuasa Palestin Ramallah telah menangkap lebih 30 anggota dan penyokong HAMAS sejak minggu lepas. Sedemikian itu, operasi ini seiring dengan misi penangkapan yang dijalankan oleh rejim penjajah dalam operasi berterusan sehingga memenjarakan hampir 150 orang dari pemimpin dan penyokong gerakan HAMAS di wilayah Khalil. Sumber 25/08/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS