الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah bebaskan seorang tahanan, tangkap 2 pemuda

15 Ogos 2011

Laporan jam 09:54 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 08:54 pagi, waktu Mesir

GAZA - Kementerian Pembebasan Tahanan di Gaza menyatakan bahawa pihak berkuasa penjajah akan membebaskan seorang tahanan Palestin, Ahmad Ismail Husin Abu Al-Ka's, 47 yang berasal dari Gaza Tengah pada hari ini. Mangsa akan dibebaskan setelah menjalani tempoh tahanan hampir 20 tahun.

Gambar(arkib Safa): Ahmad Ismail Husin Abu Al-Ka's.

Pengerusi media di kementerian berkenaan, Riadh Al-Ashqar menjelaskan Ahmad Ismail berasal dari Gaza Tengah merupakan tahanan veteran yang ditahan rejim penjajah semenjak 30 Januari 1992.

Sebagaimana dijelaskan, mangsa meringkuk dalam tahanan hampir 20 tahun ekoran tuduhan yang dikenakan bahawa mangsa adalah anggota sayap tentera HAMAS(KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM) dan terlibat dalam operasi menentang penjajahan sewaktu intifadhah pertama meledak.

Penjajah tangkap 2 pemuda

Sementara itu, 2 pemuda Palestin ditangkap dalam rempuhan tentera penjajah awal pagi tadi(Isnin) ke daerah Taqou' yang terletak di tenggara wilayah Bet Lehem, Tebing Barat.

Sumber tempatan di daerah berkenaan berkata, tentera penjajah menangkap 2 pemuda, Ahmad Kayed Khalaf Jibril, 30 dan Murad Sami Za'al Jibril, 22 setelahmana menggeledah rumah kedua-dua pemuda berkenaan.

Sebelum kedua-duanya dibawa ke arah yang tidak diketahui, tentera penjajah menggeledah lagi beberapa buah rumah penduduk Palestin yang lain di daerah yang sama. Dikatakan, rumah-rumah yang digeledah mempunyai hubungan terdekat dengan kedua-dua pemuda tersebut.

Tentera rejim mendakwa bahawa kedua-dua pemuda yang ditangkap dikehendaki oleh badan keselamatan. Sedemikian itu, kedua-duanya telah dipindahkan ke jabatan tertentu dalam perkhidmatan SHABAK untuk siasatan.

Dalam kejadian lain, tentera rejim mengadakan sekatan di beberapa buah daerah dalam wilayah Khalil, selatan Tebing Barat.

Sekatan tersebut meliputi jalan masuk ke daerah Bayt Kahel, daerah As-Samou', daerah Izna dan sekatan di jambatan Halhoul. Sumber 15/08/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS