الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Demontrasi Mesir 21-22/11/2011

23 November 2011

Berita Mesir 21/11/2011

TERKINI - 08:30 malam, waktu Mesir: Kerajaan Mesir telah mengemukakan pembubarannya kepada Majlis Tertinggi Angkatan Tentera Mesir ekoran tragedi yang berlaku di Dataran Tahrir.

Sehingga setakat ini, Kerajaan Mesir berkata pihaknya tetap menjalankan urusan pentadbiran negara sehinggalah Majlis Tertinggi Angkatan Tentera Mesir memberikan keputusan dari pembubaran kerajaan. Sumber berita AL-JAZEERAH

TERKINI - 09:05 malam, waktu Mesir: Majlis Tertinggi Angkatan Tentera Mesir menerima pembubaran kerajaan peralihan yang diketuai 'Isam Sharaf.

Kerajaan 'Isam Sharaf masih meneruskan urusan pentadbiran negara sehinggalah Majlis Tertinggi Angkatan Tentera Mesir memutuskan keputusan yang baru.

Jurucakap tentera berkata, pihak Majlis Tertinggi Angkatan Tentera masih membincangkan Perdana Menteri yang baru selepas 'Isam Sharaf kemukakan pembubaran kerajaannya. Sumber berita AL-JAZEERAH

TERKINI - 10:00 malam, waktu Mesir: Tambahan dari berita MESIR, Kerajaan 'Isam Sharaf meneruskan perjalanan pentadbiran negara sehinggalah Majlis Tertinggi Angkatan Tentera memberikan keputusan berhubung pembubaran kerajaan. Sumber lain dari berita MESIR, Majlis Tertinggi Angkatan Tentera Mesir membincangkan jalan keluar dari krisis yang berlaku dan membantah pembubaran kerajaan 'Isam Sharaf.

Sehingga kini, Majlis Tertinggi Angkatan Tentera Mesir masih berbincang.

Berita Mesir 22/11/2011


TERKINI - Laporan dari jam 06:00 sehingga 07:35 malam, jumlah penunjuk perasaan dalam'Himpunan Juta Selamatkan Tanahair' di Dataran Tahrir mencapai ratusan ribu. Menurut AL-JAZEERAH, bilangan tersebut mungkin dapat mencecah satu juta sebagaimana yang berlaku pada bulan Februari lalu. Kelihatan kereta ambulan membawa para penunjuk perasaan yang tercedera ekoran pertempuran dengan pihak keamanan. Turut kelihatan di jalan utama, pertempuran antara penunjuk perasaan dengan pihak keamanan masih berterusan. Sementara itu, jumlah penunjuk perasaan yang cedera mengikut sumber tidak rasmi mencecah puluhan mangsa yang tidak sampai ke ratusan orang.

TERKINI - Pada jam 07:35 malam, Panglima Tentera Mesir memberikan kenyataan rasmi melalui siaran televisyen Mesir. Kata beliau, urus selia negara pada waktu peralihan kuasa bukannya tugasan yang mudah, setiap kali hampir waktu pilihanraya, ketegangan juga bertambah. Beliau turut menafikan setiap tohmahan dan hujuman yang diberikan terhadap pihak Majlis Tertinggi Angkatan Tentera.

Dalam kenyataan rasmi, beliau berkata, Majlis Tertinggi Angkatan Tentera menerima pembubaran Kerajaan 'Isam Sharaf, namun tentera mempertanggungjawabkan 'Isam Sharaf untuk memikul ketua kerajaan sementara sehinggalah kerajaan Mesir yang baru dibentuk. Tambahan lagi, pihaknya bersedia menyerahkan segera pemerintahan dalam pungutan suara.

Jelas beliau, pilihanraya parlimen akan berlangsung pada waktu yang telah ditetapkan, mula pada 28/11/2011 dan pilihanraya Presiden sebelum akhir bulan Jun 2012. Sumber berita AL-JAZEERAH

TERKINI - Jam 08:30 malam, keadaan di Iskandariah juga masih tegang ekoran pertempuran yang berlaku di antara penunjuk perasaan dengan pihak keamanan. Sumber berita AL-JAZEERAH

TERKINI - Jam 10:20 malam, waktu Mesir. Berikutan kenyataan Mushir Husin At-Tantawi, para penunjuk perasaan di Dataran Tahrir melahirkan rasa marah apabila tidak dapat mendengar dengan jelas setelahmana bergelut bagi melepaskan diri dari gas pemedih mata yang ditembak oleh pihak keamanan. Sumber berita AL-JAZEERAH

*Pihak kami hanya sempat mendapatkan maklumat terhad mengenai demontrasi yang berlaku di Mesir baru-baru ini. Selanjutnya, sila lawati WeCare4Islam

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS