الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis ceroboh lagi timur Gaza

23 November 2011

Laporan jam 09:39 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 09:39 pagi, waktu Mesir

RAFAH - Tentera rejim zionis kembali menceroboh ke dalam kawasan tanah sempadan di sebelah timur Rafah pagi tadi. Pencerobohan secara terbatas turut diiringi tembakan-tembakan ke arah rumah-rumah penduduk Palestin dan tanah pertanian.

Berhubung kejadian, pemberita SAFA melaporkan bahawa beberapa buah jentera perang rejim zionis menceroboh secara terbatas di timur Hayyu An-Nahdhah. Di samping itu, pesawat pengintip tanpa pemandu atau dikenali 'si dengung' kelihatan kerap berlegar-legar di ruang udara. Sehingga laporan ini dicatat, tiada sebarang laporan kecederaan dan kerosakan diterima pemberita.

Pemberita SAFA menyebut lagi, pejuang-pejuang Palestin menghadang jentera-jentera perang zionis yang menceroboh dengan ledakan pengeboman peluru mortar 'hawn' bagi menghentikan kemaraan rejim zionis.

Saksi kejadian berkata kepada pemberita SAFA bahawa mereka melihat sebuah helikopter perang zionis menghampiri kawasan yang diceroboh, pada waktu yang sama kepulan asap tebal dan kedengaran letupan yang kuat.

Kejadian semalam, Sebuah lokasi pejuang Palestin, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN telah dibom pesawat zionis. Tambahan lagi, jentera-jentera perang zionis menceroboh 300 meter ke dalam kawasan sempadan Gaza di sebelah timur bandar Rafah. Malah, bot-bot nelayan Gaza turut diancam tembakan senjata berat di persisiran laut Rafah.
________________________________________
Baca lagi:

Lokasi tentera ALWIYAH dibom pesawat zionis

________________________________________

Setelah menjelang pertengahan malam semalam, web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) versi hebrew melaporkan bahawa satu serangan peluru mortar 'hawn' gugur di pinggir penempatan zionis, She'er Henegev di sebelah barat Naqab.

Menurut sumber berkenaan, serangan terbabit tidak mengakibatkan sebarang kecederaan mahupun kerosakan. Sedemikian itu, sepasukan dari pihak polis zionis dan bomba berkejaran ke lokasi gugurnya mortar.

Tiada mana-mana sayap tentera Palestin yang mengumumkan pihaknya bertanggungjawab melancarkan serangan peluru mortar. Sumber 23/11/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS