الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

JPOST: Lawatan Ikhwan ke Gaza ancam perdamaian

01 November 2011

Sebuah akhbar Israel 'JERUSALEM POST'(JPOST) mendakwa hubungan yang kukuh antara Ikhwan Muslimin dengan gerakan HAMAS memberi ancaman kepada perdamaian di rantau Timur Tengah. Dakwaan tersebut di sebalik kunjungan dari delegasi Ikhwan ke Semenanjung Gaza baru-baru ini.

JPOST dalam edisi laporannya semalam berpendapat bahawa kunjungan delegasi Ikhwan Muslimin ke Semenanjung Gaza dinilai satu perubahan yang buruk kepada Mesir wajah baru.

Tambahan lagi, JPOST menyebut jangkaan yang kuat bahawa Ikhwan Muslimin bakal mencatat kemenangan besar dalam pilihanraya parlimen akan datang. Sementara itu, hubungan yang kuat juga terbentuk antara Kaherah dengan Semenanjung Gaza. Maka, jika dinisbahkan kepada rantau Timur Tengah atau usaha damai Timur Tengah, perkara ini tidak akan membawa kepada kebaikan.

Gambar: Petikan berita dari suratkhabar Hurriyah Wal-'Adalah.

JPOST turut melihat bahawa sejak kejatuhan pemerintahan Housni Mubarak, Kaherah berusaha mengukuhkan hubungannya dengan gerakan HAMAS dan perkara ini disifatkan anti semitik.

Dari sudut lain, sebuah lagi akhbar harian Israel 'HAARETZ' menghujum keras pengakuan Ikhwan Muslimin bahawa pejuang-pejuang Palestin telah membuktikan kemenangan dan ia menyebabkan Israel mendapat penghinaan, malah Israel terpaksa membebaskan para tahanan Palestin dengan menukar dengan seorang tentera Israel, Gilad Shalit yang ditawan sejak 5 tahun yang lalu. Lebih-lebih lagi, HAARETZ turut menyebut bahawa Ikhwan memusuhi Israel dan pandangan Ikhwan terhadap Israel sebuah negara bangsa yahudi adalah berupa 'laknat'.

HAARETZ mengungkapkan kebimbangan sebenar yang berlegar-legar di sekitar politik Israel dengan kejayaan Ikhwan Muslimin Mesir yang mencatatkan anjakan besar di sudut politik, sekaligus membolehkan Ikhwan memegang pemerintahan di Mesir. Sumber 01/11/2011, suratkhabar Hurriyah Wal-'Adalah[Mesir]

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS