الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Catatan tentangan sengit di Semenanjung Gaza pada 31/10/2011

01 November 2011

12:15 pagi, Menurut GAZA, SAFA & MEDIA PERANG: Gencatan senjata yang terbaru antara BRIGED AL-QUDS(mewakili sayap-sayap tentera Palestin) dengan Israel bermula selepas jam 10:00 malam tadi(30/10/2011). Bagaimanapun, menjelang pertengahan malam tadi, pesawat rejim zionis mengebom sebuah rumah tanpa penghuni dan dua pejuang terselamat. Pada waktu ini, pesawat pengintip zionis tanpa pemandu kerap meninjau di ruang udara Semenanjung Gaza. Keadaan boleh disifatkan penuh berwaspada dan berjaga-jaga. Tambahan dari berita AL-JAZEERAH pada malam tadi, jurucakap JIHAD ISLAMI menyebut bahawa pihaknya tidak henti memantau sebarang tindakan Israel.

05:44 pagi, SAFA: Abu Salmiah berkata, penemuan dua jasad yang syahid di kawasan Al-Fukhara, Khan Younis.

06:09 pagi, SAFA: Kedua-dua yang syahid, Abu Abdou dan Ali Al-Akkad. Kedua-duanya adalah pejuang dari BRIGED AL-ANSAR(KATAIB AL-ANSAR), sayap tentera kepada gerakan AL-AHRAR.

06:23 pagi, SAFA: BRIGED AL-ANSAR, 'Sepakat mengenai gencatan tak boleh menghalang dari membalas gugurnya darah syuhadak kami'.

02:45 petang, SAFA: Netanyahu menegaskan semula bahawa tidak ada persepakatan bagi menghentikan serangan di sekitar Semenanjung Gaza.

03:10 petang, YNET: Satu serangan roket gugur di Ashekolan, tiada kecederaan dilaporkan.

04:04 petang, SAFA: Menteri Luar Israel gesa lancarkan perang besar-besaran ke atas Semenanjung Gaza dan jatuhkan pemerintahan HAMAS.

04:12 petang, SAFA: BRIGED ABU ALI MUSTAFA(KATAIB ABU ALI MUSTAFA) mengumumkan pihaknya yang mengebom Ashkelon dengan roket 'grad'.

06:28 malam, SAFA: Menukil dari YNET, satu serangan dari peluru mortar 'hawn' gugur di kawasan She'er Henegev, sebelah barat Naqab. Tiada kecederaan.

07:02 malam, SAFA: Menukil dari HAARETZ, sistem penangkis roket jarak dekat(Iron Dome) telah menangkis 3 serangan roket. Dua lagi serangan roket gugur di kawasan lapang di Beer Sheeba dan Sderot(tanah jajahan).

07:19 malam, SAFA: BRIGED ABU ALI MUSTAFA mengumumkan pejuangnya mengebom Beer Sheeba(tanah jajahan) dengan satu serangan roket jenis 'grad'.

10:21 malam, SAFA: Ketua Turus Angkatan Tentera penjajah telah meluluskan siri serangan balas ke atas serangan-serangan roket dari Semenanjung Gaza.

11:27 malam, SAFA: Menukil dari YNET: Satu serangan roket gugur berhampiran Ashkelon, tiada kecederaan dilaporkan.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS