الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Palestin berjaya perolehi keanggotaan penuh UNESCO

31 Oktober 2011

Laporan jam 06:18 malam, waktu Makkah
Jam 05:18 malam, waktu Mesir


Palestin telah berjaya memperolehi keanggotaan penuh pertubuhan antarabangsa UNESCO(The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization atau Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan PBB). Dengan sedemikian sebagai langkah yang dinanti untuk meyokong usaha yang sedang digiatkan bagi memperolehi keanggotaan penuh PBB(UN).

UNESCO adalah agensi pertubuhan PBB yang pertama diusahakan oleh Palestin bagi memperolehi taraf keanggotaan penuh sejak Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengemukakan tuntutan menjadi anggota penuh PBB pada 23 September lalu.

Memetik dari kenyataan media UNESCO hari ini, persidangan umum UNESCO telah menerima Palestin sebagai negara anggotanya.

Perenggan pertama kenyataan tersebut, Palestin mesti menandatangani secara terbuka dan mengesahkan perlembagaan UNESCO di arkib kerajaan United Kingdom, London untuk keanggotaannya secara berkuatkuasa, dan Palestin akan menjadi negara anggota ke 195 dalam UNESCO.

Perenggan seterusnya, kemasukan negara ke dalam UNESCO yang bukan dari anggota PBB(United Nations) memerlukan pengiktirafan dari Jawatankuasa Eksekutif UNESCO dan perlu mendapatkan majoriti undi dua per tiga dari negara-negara anggota yang hadir sewaktu persidangan yang diadakan setiap dua tahun sekali bersidang. Persidangan ini dihadiri oleh negara-negara anggota, ahli-ahli bersekutu serta pemerhati dari kalangan negara bukan anggota, pertubuhan-pertubuhan kerjaan dan pertubuhan bukan kerajaan(NGO).

Berhubung prosedur pengundian, setiap negara anggota hanya layak untuk satu undi tanpa mengira saiz atau sejauh mana sumbangan mereka kepada bajet UNESCO.

Berhubung kejayaan Palestin diterima menganggotai UNESCO, sumber dari EGYPTIAN GAZETTE menukil kenyataan Menteri Luar Palestin, Riyadh Al-Maliki(gambar kanan) berkata, undian suara ini sedikit sebanyak dapat membantu mengikis ketidakadilan yang telah dilakukan terhadap Palestin.

107 suara sokong Palestin

Mengenai suara undi, kenyataan media dari UNESCO menyebut Palestin memperolehi 107 pungutan suara 197 suara negara anggota bagi melayakkan menganggotai UNESCO, manakala 14 suara memberi bantahan iaitu dari Amerika Syarikat, Israel, Kanada, Australia, Jerman dan lain-lain lagi, serta 52 suara lagi mengambil sikap berkecuali, antaranya Jepun dan Britain.

Perancis yang menyuarakan kebimbangan dengan undian suara turut bersetuju dengan usul Palestin menjadi negara anggota setaraf dengan hampir semua negara Arab, Afrika, Amerika Latin, dan negara-negara asia; China dan India.
_____________________________________________Undian Palestin: Kenyataan Ketua Pengarah UNESCO, Irina Bokova

Sumber youtube.com/unesco

_____________________________________________

Amerika hentikan pembiayaan, Israel kritik

Setelah Palestin diterima menganggotai UNESCO, Amerika Syarikat membuat keputusan bagi menghentikan pembiayaannya kepada UNESCO. Sementara itu, sekutu rapat Amerika, Israel pula mengkritik keras keanggotaan Palestin dalam UNESCO. Kedua-dua pihak ini menganggap perkara ini akan memberi kesan kepada ruang perdamaian Palestin-Israel.

Kementerian Luar Amerika Syarikat mengumumkan hari ini di Washington bahawa pihaknya tidak akan membayar peruntukan berjumla USD60 juta yang sepatutnya dikeluarkan pada bulan November ini kepada UNESCO.

Victoria Nuland, jurucakap Kementerian Luar Amerika berkata kepada wartawan media bahawa Amerika Syarikat tidak ada apa lagi pilihan melainkan dengan menghentikan pembiayaan kepada UNESCO disebabkan berkait dengan undang-undang lama Amerika.

Menjelang tahun 90an, undang-undang Amerika tidak membenarkan penggantungan pembiayaan dari mana-mana agensi pertubuhan PBB yang menerima keanggotaan tetap negara Palestin.

Berdasarkan undang-undang ini, Amerika tidak boleh menampung 22% dari jumlah perbendaharaan kewangan UNESCO. Hal ini bermaksud, perbendaharaan kewangan UNESCO akan berkurangan mula pada tahun 2011 dalam lingkungan sebanyak USD70 juta.

Tambahan lagi, Israel membantah ketetapan UNESCO dan mengumumkan bahawa pihaknya akan mengkaji semula bentuk kerjasama dengan UNESCO pada masa sekarang.

Jurucakap Kementerian Luar Israel, Yegal Balmor dalam kenyataannya berkata, "ini adalah taktik Palestin sebelah pihak yang tidak akan membuahkan perubahan, tetapi ianya hanya menjauhkan lagi kebolehan mencapai persepakatan damai."

Tambah Balmor, ketetapan ini tidak akan mengubah Palestin kepada sebuah negara, namun akan menambahkan belenggu atas jalan menuju kepada mengadakan semula rundingan.

Gambar(UNESCO): Perhimpunan umum UNESCO.

Jelas pula dari jurucakap White House, Jay Carney hari ini berkata, persetujuan memberikan Palestin keanggotaan penuh dalam UNESCO perkara yang belum tiba waktunya dan hal ini tidak akan membantu usaha perdamaian antara Israel dan Palestin.

Duta Amerika ke PBB, suzan Rice berkata, "pemberian keanggotaan penuh UNESCO hari ini kepada Palestin memberikan kemudharatan kepada pertubuhan ini, mana boleh hal ini menjadi pertukaran kepada rundingan damai dengan Israel."

Palestin mengalu-alukan

Dari pihak Palestin, Nabil Sha'at selaku Ahli Jawatankuasa Pusat dan Hubungan Antarabangsa bagi Gerakan FATAH berkata, Palestin memperolehi keanggotan penuh dari UNESCO adalah ujian bagi pungutan suara pada masa hadapan dalam Majlis Keselamatan PBB. Beliau mengisyaratkan, ujian tersebut adalah tuntutan yang dikemukakan iaitu meminta pengiktirafan Palestin sebuah negara, malah undian ini menunjukkan masyarakat antarabangsa berdiri di pihak Palestin.

Sementara itu, gerakan HAMAS mengalu-alukan keanggotan penuh Palestin di dalam pertubuhan UNESCO, sambil mengungkapkan perkara ini menunjukkan sebaliknya terhadap peranan Amerika.

Jurucakap gerakan HAMAS, Fauzi Barhoum berkata, HAMAS menyambut baik ketetapan UNESCO dan menilai ini adalah langkah positif yang menekankan hak asal kepada masyarakat kami di tanah sendiri, termasuk kesuciannya dan peninggalan lama.

Beliau meminta UNESCO agar bertindak segera memelihara peninggalan lama masyarakat Palestin yang telah diragut malah menjaga hak suci Palestin yang telah diyahudikan. Jurucakap HAMAS turut berharap UNESCO melaksanakan ketetapan-ketetapan yang telah dikeluarkan oleh PBB bagi memelihara peninggalan lama serta mengembalikan semua peninggalan Palestin yang telah dirampas penjajah.

Beliau menegaskan bahawa ketetapan yang diperolehi ini kesan dari tiupan revolusi Arab yang menjadi pemangkin sebarang ketetapan di peringkat dunia. Sumber 31/10/2011, Media UNESCO, THE EGYPTIAN GAZETTE, web berita Safa.ps, web berita AL-JAZEERAH dan berita AL-JAZEERAH

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS