الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Temui dua jasad pejuang AL-ANSAR yang syahid semalam

31 Oktober 2011

KHAN YOUNIS - Krew bantuan dan perubatan telah menemui dua jasad yang syahid pagi ini berikutan serangan yang dilancarkan malam semalam oleh pesawat rejim zionis ke atas sebuah rumah tanpa penghuni di kawasan Al-Fukhara, timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Menurut jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah, 'dua jasa yang syahid dikenali; Ali Abdullah Al-Akkad dan Yusuf Ruhi Abu Abdou'.

Gambar(SAFA): Jasad dua pejuang BRIGED AL-ANSAR yang syahid.

BRIGED AL-ANSAR, sayap tentera kepada gerakan AL-AHRAR mengucapkan takziah kepada dua yang syahid, Abu Abdou dan Al-Akkad. Sedemkian itu, kedua-duanya berada bersama-sama ketikamana menjadi sasaran pengeboman dari pesawat tempur zionis.

BRIGED AL-ANSAR dalam kenyataannya yang disampaikan kepada agensi berita SAFA menyatakan kedua-dua yang syahid adalah dari unit khas BRIGED AL-ANSAR.

"Darah kedua-duanya tidak menitis begitu sahaja, persepakatan antara anak watan(sayap-sayap tentera Palestin) sama ada di medan tempur berhubung gencatan senjata tak boleh menghalang dari menyerang balas terhadap jenayah ini yang berlanjutan," tegas AL-ANSAR.
_________________________________________________
Lihat lagi:

Pejuang terselamat, 6 roket gugur di tanah jajahan

_________________________________________________

Semalam(30/10/2011), pesawat tempur zionis melancarkan dua serangan di dua kawasan yang berlainan di Khan Younis. Serangan pertama tertumpu di kawasan Al-Fukhara yang mengakibatkan dua pejuang AL-ANSAR syahid dan baru ditemui pagi ini, manakala serangan kedua, pesawat tempur zionis menyasarkan sekumpulan pejuang Palestin berhampiran Universiti Islamiah, namun mereka terselamat dari pengeboman zionis.

Tambah AL-JAZEERAH, dua jasad yang baru ditemui ekoran serangan pada malam semalam tidak didengari. Kedua-dua jasad ini telah dikenalpasti oleh sahabat-sahabat mereka dari BRIGED AL-ANSAR.

Dengan sedemikian, bilangan yang syahid ekoran serangan rejim zionis sejak tengah hari Sabtu meningkat kepada 12 syuhadak. Majoriti besar dari jumlah berkenaan adalah pejuang Palestin khasnya dari BRIGED AL-QUDS. Sumber 31/10/2011, web berita Safa.ps dan berita AL-JAZEERAH

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS