الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Catatan tentangan sengit di Semenanjung Gaza pada 30/10/2011

31 Oktober 2011

01:45 pagi, SAFA: Pesawat tempur zions menyasarkan lokasi tentera 'تونس' milik KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM di timur Hayyu Zaitun, tiada kecederaan.
_______________________________
Gencatan senjata(tenang) antara BRIGED AL-QUDS(mewakili sayap-sayap tentera Palestin/pejuang Palestin) dengan rejim zionis bermula jam 03:00 pagi. Pihak tengah, Mesir memainkan peranan agar tercapai gencatan ini.


03:50 pagi, SAFA: Pesawat tempur zionis menyasarkan 2 serangan misil ke atas balai polis khas di sebelah barat Khan Younis.

03:51 pagi, SAFA: Rejim zionis mengebom lokasi tentera 'Al-Qadisiah' milik KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM.

04:27 pagi, SAFA: Pesawat-pesawat tempur zionis masih berlegar-legar di ruang udara Semenanjung Gaza.

05:39 pagi, SAFA: Sumber dari ketenteraan rejim zionis menjangkakan tentangan sengit di Semenanjung Gaza bersambungan.

06:01 pagi, SAFA: Radio Israel - Satu serangan roket gugur berhampiran bandar Rohit, tiada kecederaan.

07:30 pagi, SAFA: Penjajah berbicara mengenai usaha pihak antarabangsa, antaranya Mesir bagi mengekang tentangan sengit.

08:30 pagi, SAFA: SARAYA AL-QUDS mengebom Kibbutz Ain Salisah dan Re'em dengan dua serangan roket jenis 107.

08:31 pagi, SAFA: Mofaz gesa serangan yang menyasarkan pemimpin-pemimpin HAMAS dan JIHAD ISLAMI di Semenanjung Gaza.

08:38 pagi, SAFA: SARAYA AL-QUDS menafikan tercapainya gencatan senjata sambil mengesahkan pihaknya akan berterusan membalas serangan. Rejim zionis turut berkata, Mesir gagal mencari kata sepakat untuk gencatan senjata(tenang).

09:42 pagi, SAFA: Jurucakap SARAYA AL-QUDS, Abu Ahmad berkata, "kami telah menyahut usaha gencatan senjata(tenang), namun kami berpegang dengan hak kami bagi membalas serangan ke atas
tentangan Israel."

Menurut berita AL-JAZEERAH, menukil dari tentera rejim zionis bahawa 11 serangan roket Palestin gugur di beberapa kawasan berbeza di selatan tanah jajahan pagi ini.

11:20 pagi, SAFA: Nafez Azam - Amerika juga mesti bertanggungjawab dengan apa yang telah terjadi, dan dunia turut bersekongkol bilamana hanya diam dan kaku.
_______________________________
Serangan pertama zionis setelahmana tercapai gencatan senjata antara sayap-sayap tentera Palestin dengan Israel.


02:02 ptg, SAFA: Dua pejuang Palestin dari kumpulan BRIGED AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH(KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH, sayap tentera kepada JABHAH DEMOKRATIAH) telah diserang pesawat tempur zionis di timur Rafah. Salah seorang darinya syahid dan seorang lagi kritikal. Laporan awal jam 01:30 ptg.

05:15 ptg, berita AL-JAZEERAH: Pesawat-pesawat pengintip tanpa pemandu kerap berterbangan di ruang udara Semenanjung Gaza.

05:25 malam, berita AL-JAZEERAH: Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel berkata HAMAS selaku pihak yang bertanggungjawab bagi menghentikan serangan roket dari Semenanjung Gaza ke Israel. Tambahan lagi, laporan berita dari dalam Israel(badan keamanan) menyebut bahawa tidak ada pemberhentian serangan ke Gaza. Bagaimanapun, keadaan berhubung serangan Israel masih menanti dan melihat pada waktu-waktu mendatang, sama ada ia masih diteruskan atau sebaliknya.

06:56 malam, SAFA menukil dari YNET: Peluru roket gugur di sebuah kawasan penempatan Ushkul, tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

08:01 malam, SAFA: Satu lagi serangan roket gugur di sebuah kawasan lapang di persisiran Ashkelon, selatan tanah jajahan 1948/sebelah utara Semenanjung Gaza.
_______________________________
Gencatan senjata yang terbaru antara BRIGED AL-QUDS(mewakili sayap-sayap tentera Palestin) dengan Israel bermula jam 10:00 malam.


10:52 malam, SAFA: Pesawat tempur zionis mengebom sebuah rumah tanpa penghuni yang terletak berhampiran Universiti Islamiah di sebelah timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Susulan dari berita terbabit, sekumpulan pejuang Palestin yang menjadi sasaran terselamat dari pengeboman pesawat zionis. Ekoran dari pengeboman terbabit, bekalan elektrik terputus buat sementara waktu. Pada waktu ini, elektrik telah beroperasi kembali.

11:06 malam, SAFA: Menukil dari YNET, dua serangan roket gugur di selatan Ashkelon dan satu lagi gugur di Ushkul.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS