Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

FATAH mahu Mesir "selia" kepentingan Palestin, HAMAS kritik tembok keluli Mesir

26 Januari 2010

FATAH bertegas mahu Mesir menjadi "pihak tengah/penyelia" untuk kepentingan Palestin.


Abu Maher Ghaneim, Naib Presiden FATAH yang juga anggota Lajnah Pusat Gerakan FATAH menyifatkan "Mesir berperanan sebagai paksi penghubung bagi kepentingan Palestin" kepada Yaseer Osman, Duta Mesir ke Palestin ketika pertemuan dua pihak di Ramallah.

Ghaniem turut menyatakan kesungguhan gerakannya bagi menyelesaikan konflik(perpecahan) dalaman Palestin dengan segera yang mungkin. Jelas beliau, pihak yang mendapat keuntungan hasil perpecahan ini adalah Israel.

Dalam pertemuan tersebut, Ghaniem dan Yaseer turut membincangkan mengenai usaha dari pihaknya bersungguh-sungguh bagi mengadakan semula perjanjian damai setelah tergendala berikutan "pendirian Kerajaan Israel yang menyukarkan tercapainya perdamaian".

Beliau(Ghaniem) turut menyatakan secara pasti berhubung pendirian Palestin yang tetap bagi mengadakan semula rundingan damai dengan syarat, Israel mesti hentikan projek penempatan dan berpandukan persetujuan damai merujuk ketetapan antarabangsa bagi menyempurnakan rundingan sejak wujudnya perkara yang menyebabkan perjanjian damai ini terhenti.

Sementara itu, HAMAS mengungkapkan rasa kesal berhubung kenyataan Presiden Mesir, Housni Mubarak yang mengecam keras gerakan HAMAS, malah pembinaan tembok keluli Mesir akan diteruskan.

Mushir Al-Misri, jurucakap HAMAS berkata, kenyataan Presiden Mesir yang mempertahankan penerusan pembinaan tembok keluli(gambar di bawah) adalah isu utama yang bersangkut paut dengan sekatan ke 1.5 juta penduduk Palestin di Semenanjung Gaza.

Beliau berharap Mesir adalah sebahagian yang akan membebaskan Gaza dari sekatan Israel.

"HAMAS sentiasa menjaga dan mengambil berat berhubung keselamatan Negara Mesir. Yang membahayakan ke atas keselamatan Negara Arab adalah Israel dan mesti didesak supaya Israel mengakhiri sekatannya ke atas Gaza", tegas Al-Misri.

Dr.Aziz Duweik, Speaker Legislatif Palestin berkata, "saya masih ingat kenyataan Mubarak". Kata beliau lagi, "tidakkah Mubarak pernah berkata, beliau tidak akan membiarkan penduduk Palestin di Gaza kelaparan?" Jadi, adakah di sebalik pembinaan tembok keluli ini supaya penduduk Gaza tidak kelaparan?(Islamtoday, 26/01/2010)

Pada 27/01/2008, penduduk Gaza telah merempuh tembok sempadan Rafah Mesir. Setelah itu, ratusan ribu penduduk Gaza memenuhi kawasan Rafah Mesir demi mendapatkan bekalan makanan dan keperluan asasi ekoran sekatan Israel ke atas Semenanjung Gaza. Berikutan itu, kawasan sempadan Rafah Mesir-Gaza tegang. Presiden Mesir, Housni Mubarak dalam ucapannya berkata, Mesir tidak akan biarkan penduduk Palestin kelaparan(Berita Al-Jazeerah, 27/01/2008)

Sumber 26/01/2010, suratkhabar Misril-Youm dan web berita Islamtoday.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS