Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Diancam runtuh kesan penggerudian Israel

26 Januari 2010

Penduduk Palestin di حي الجالية الإفريقية yang berdekatan dengan kawasan "Bab Al-Nadhir" merupakan salah satu pintu Masjid al-Aqsa mengungkapkan bahawa jentera Israel menjalankan kerja menggerudi yang disifatkan berterusan di bawah tanah. Penduduk mengadu bahawa mereka tidak dapat tidur nyenyak berikutan Israel menggerudi di bawah perumahan mereka, iaitu kawasan Waqaf Islam.

Husni Shahin, salah seorang penduduk kawasan terbabit berkata, lebih dua tahun bunyi penggerudian ini kedengaran, malah komuniti penduduk berkali-kali memberikan peringatan berhubung bunyi yang datang dari penggerudian Israel di bawah kawasan perumahan mereka.

Dijelaskan, perumahan ini adalah penghubung yang menemui pintu 'Al-Nadhir'.

Shahin menjelaskan, menjelang awal tahun ini, usaha penggalian dan pengorekan Israel semakin giat. Kelihatan, penjajah menggunakan jentera yang cukup berkuasa bagi menggerudi sepanjang hari tanpa henti.

Beliau melahirkan rasa kekhuatiran kerana kerja Israel boleh meruntuhkan rumah penduduk yang berjumlah 20 buah rumah(dihuni 150 orang). Sudah pasti, ini adalah langkah utama bagi Badan Penempatan Israel untuk menguasai kawasan tersebut dan membina penempatan Israel setelah perumahan di sini runtuh. Sumber 25/01/2010, web berita IslamToday.net dan web berita alaqsa-online.com

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS