Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Laporan Palestin: Masjid Al-Aqsa tergantung di awangan

26 Mac 2010

Sebuah laporan yang disediakan oleh Hal-Ehwal Luar Palestin telah dibentangkan dalam perjumpaan awal(persediaan) bagi peringkat Menteri-menteri luar Arab semalam di bandar Sirt, Libya sebelum berlangsung Persidangan Kemuncak Negara-negara Arab pada esok hari, 27-03-2010 di Sirt, Libya.

Laporan tersebut memperincikan tentang penggalian Israel di bawah Masjid Al-Aqsa serta perancangan Israel bagi meyahudikan bandar Al-Quds.

Rentetan beberapa kajian khusus yang telah dibuat menjelaskan bahawa Masjid Al-Aqsa seolah-olah tergantung di awangan jika binaan asas itu menjadi reput kesan penggalian yang dilakukan Israel. Tambahan pula, wujud terowong-terowong bawah tanah di bawah Al-Aqsa sehingga menemui di bawah bandar kecil Silwan yang terletak berdekatan tembok di sebelah barat Masjid al-Aqsa.

Berikutan itu, kejadian runtuh pasti berlaku di jalan-jalan utama yang meliputi kawasan penggalian.

Menurut laporan itu, bahawa pendedahan terbaru mengenai terowong bawah tanah yang baru dibina bersambungan dari kawasan El-Magharibah ke Ain Silwan sekaligus mengikat bandar Silwan Palestin dengan tembok buraq. Maka, penyambungan terowong bawah tanah dari bawah bandar Ain Silwan turut bersambungan dengan terowong bawah tanah yang lain sehingga merangkumi sekeliling bandar Al-Quds. Jelas laporan itu,usaha Israel adalah untuk menguasai bandar Al-Quds kerana mendakwa ia adalah bandar Nabi Daud A.S.

Selain itu dijelaskan, bahawa kumpulan-kumpulan Yahudi telah menguasai hampir 70 hartanah di bandar Al-Quds, di antaranya rumah-rumah dan tanah-tanah.

Berhubung dengan penjelasan tersebut, Israel telah melakukan penggalian terbaru dalam beberapa minggu yang lalu berhampiran pintu El-Magharibah. Tujuan usaha giat itu adalah untuk membina sebuah kawasan yang luas bagi letak kereta, trak-trak dan bas-bas.

Demikian itu, Israel juga sedang berusaha bagi membina hotel-hotel dan taman-taman di bawah pintu El-Magharibah sehingga mencapai tembok Al-Quds. Tidak lain adalah untuk mengubah kawasan tersebut menjadi tempat perkumpulan Yahudi yang terbesar. Kesan usaha tersebut, jumlah penduduk Israel akan meningkat lebih tinggi berbanding jumlah penduduk Arab Palestin yang sedia ada. Sumber 26/03/2010, suratkhabar Shourouk(Mesir)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS