Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pameran MAP lebih sensitif

09 Mac 2010

TANTA, 8 MAC - Pameran Palestin terus diberi ruang dan peluang untuk mempamerkan isu-isu dan keadaan semasa di tanah suci Palestin kepada khalayak siswa-siswi di Mesir. Kali ini, pameran yang diadakan sempena program 'The Symposium Of Malaysian Students In Tanta'(EMINENT'10) agak lebih sensitif berikutan beberapa usaha yang dilakukan agar isu ini tetap dipandang sebagai isu utama di peringkat antarabangsa, lebih-lebih lagi turut menyentuh agama, sejarah dan seumpamanya.

Seiring dengan tema EMINENT'10, 'bingkisan sirah membentuk fikrah' adalah diharap dapat menemui objektif agar siswa-siswi tidak terus melupai sejarah malah menjadikan aspek sejarah untuk penilaian pada masa sekarang berhubung isu dan situasi yang telah dan sedang berlaku, khususnya di tanah suci Palestin.

Gambar: Bukan hiasan tetapi realiti agar semua mengerti.

Info pameran
Tarikh: 8-11 mac 2010
Masa : waktu bazar(siswi: jam 4petang-6malam)
Tempat : Bilik pameran EMINENT'10

Komuniti Mini-Pavilion, "From Palestine With Love"(MAP) mengalu-alukan kunjungan mahasiswa-mahasiswi ke pameran ini.

"Mencari Jejak Salahuddin"

Al-Quds..bersabarlah!! sesungguhnya selepas malam berkunjung, pasti tiba fajar untuk berlabuh. Seandainya, ia telah dibuka oleh panglima agung, Saidina Omar al-Khattab, malah dibebaskan semula oleh pahlawan ulung, Salahuddin Al-Ayyubi, kini..jejak ini tetap dinanti untuk membebaskan semula tanah suci dari penjajahan Israel. Bila? Siapa? .. wallahua'lam. Andai kita semua dipilih, adakah mahu menolak? ..

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS