الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Gaza menanti talian hayat (Sabtu)

29 Mei 2010

01.13 petang, Mesir/Palestin : Menurut Pertubuhan Eropah bagi membebaskan sekatan Gaza, bahawa sebahagian kapal-kapal 'armada pembebasan' menghadapi gangguan komunikasi dari pihak Israel.

Gambar: Seorang bayi yang turut mengikuti pelayaran armada pembebasan.

Sementara itu, salah seorang anggota pertubuhan tersebut, Amin Abu Rashid yang menaiki kapal '8000' berkata, Pihak Berkuasa Cyprus tidak membenarkan sejumlah besar dari ahli parlimen Eropah mengikuti armada pembebasan ke Gaza. Sumber safa.ps

Terkini(5.00 petang, Mesir/Palestin). Menurut wartawan Al-Jazeerah, semua kapal telah bertemu di tempat pertemuan. (Laporan secara langsung dari kapal)

Sekarang, pelayaran armada pembebasan menuju ke perairan laut Gaza hanya menanti keputusan(perbincangan) dari Pertubuhan-pertubuhan yang terlibat dalam konvoi itu mengenai masa dan waktu untuk berlepas menuju ke Gaza.

08.33 malam, Mesir/Palestin : Ahli-ahli parlimen Eropah dan aktivis dari Eropah berjaya keluar dari kepulauan Cyprus bagi mengikuti armada pembebasan yang bakal berlayar ke Gaza setelah kapal '8000' dihalang oleh Pihak Berkuasa Cyprus tiba di pelabuhan untuk mengambil mereka.

Gambar : Salah sebuah dari bot yang mengikuti pelayaran armada pembebasan.

Namun, sebuah bot khas telah digunakan untuk membawa ahli-ahli parlimen dan aktivis Eropah tiba di tempat pertemuan armada pembebasan di perairan laut antarabangsa Cyprus.

Mereka tiba di kapal armada pembebasan pada waktu asar petang tadi. Sumber safa.ps.

09.36 malam, Mesir/Palestin : Armada pembebasan akan mula berlayar ke perairan Gaza pada pagi esok, Ahad. Sebagaimana dinyatakan, armada akan tiba di perairan Gaza pada pagi Isnin. Sumber wartawan Al-Jazeerah dan berita Al-Jazeerah.


0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS