الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tentera Israel dera kanak-kanak Palestin

29 Mei 2010

Satu laporan yang diterbitkan oleh akhbar Haaretz 'Israel' mengatakan tentera Israel mendera kanak-kanak Palestin yang ditangkap, malah sehingga tahap ada yang diugut dengan gangguan seksual. Begitu juga kanak-kanak Palestin yang ditangkap polis Israel.

Gambar: Dasar politik Israel yang tidak mengenal sesiapa.

Laporan tersebut bersandarkan kepada pengakuan kanak-kanak Palestin kepada sebuah gerakan antarabangsa(cawangan Palestin) bagi mempertahankan kanak-kanak itu agar segera dibebaskan.

Keadaan dan realiti yang diceritakan dari kanak-kanak Palestin, bahawa mereka telah disiksa dengan berbagai-bagai cara oleh tentera Israel semasa siasatan mahupun sebelum disiasat.

Laporan itu turut menyatakan, bahawa 69% kanak-kanak Palestin yang ditangkap telah dipukul, manakala 97% kanak-kanak yang diberkas, tangan mereka diikat dalam tempoh masa yang lama, 96% pula yang diberkas dalam keadaan mata yang ditutup. Selain itu, juga terdapat kanak-kanak yang dilarang dari minum dan menerima makian.

Penasihat Undang-undang kepada gerakan antarabangsa bagi mempertahankan kanak-kanak, Khaled Quzmar berkata, penindasan seperti ini hanyalah dari polisi yang digunakan oleh Israel.

Gambar: Kanak-kanak Palestin bagi tentera Israel adalah orang dewasa.

Jelas beliau, gerakan tersebut kerap-kali mendesak UN agar campur tangan dan mengadakan siasatan berhubung penindasan yang berlaku ke atas kanak-kanak, tetapi mekanisme tindakan UN 'mengecewakan' kerana politik serta lemah untuk bertindak.

Perangkaan Palestin menunjukkan dalam lingkungan 350 kanak-kanak Palestin berada dalam penjara Israel di Telmond, Majidu, Naqab(Negev) dan ofer. Setiap tahun, Israel menangkap 700 kanak-kanak Palestin.

Gambar: Kanak-kanak Palestin juga berhak membuat bantahan.

Sebagaimana dinyatakan, dari jumlah 65% kanak-kanak yang ditangkap pada tahun 2009 dikaitkan dengan tuduhan melontar batu kepada tentera Israel dan ke arah tembok pemisah. Sumber 29/05/2010, web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS