الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Gaza menanti talian hayat (Jumaat)

28 Mei 2010

09.11 malam, Mesir/Palestin : Tunjuk perasaan di hadapan kedutaan Israel di Athens, Greek bagi mendesak supaya tidak menghalang pelayaran konvoi armada Lifeline4Gaza tiba di Gaza. Sumber safa.ps

09.16 malam, Mesir/Palestin : Kapal Mavi Marmara(Turki) yang membawa para aktivis kini berada di perairan antarabangsa.

Menurut sumber wartawan Al-Jazeerah, dalam masa beberapa jam ini, mereka sedang menanti ketibaan kapal Eropah yang membawa ahli-ahli parlimen dan politik.

10.16 malam, Mesir/Palestin : Sebuah kapal perang Israel telah berlepas ke laut lepas, laut mediterranean untuk menghadapi armada laut.

Sementara itu, Israel telah membina tiga buah khemah di pelabuhan Ushdud bagi persediaan untuk memindahkan para aktivis yang ditangkap. Sumber web berita safa.ps dan 27/05/2010, berita Al-Jazeerah

Gambar: Antara khemah yang dibina Pihak Berkuasa Penjajah(Israel) di pelabuhan Ushdud, Israel bertujuan untuk pemeriksaan ke atas para aktivis setelah mereka ditangkap.

11.18 malam, Mesir/Palestin : Perdana Menteri Kerajaan Palestin Gaza, Ismail Haniah akan merasmikan pelabuhan Gaza pada esok hari(Sabtu) yang telah dilebarluaskan sempena menyambut ketibaan armada laut ke Gaza. Sumber web berita safa.ps

Maklumat lain:

> Twitter lifeline4Gaza

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS