الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pelampau rosakkan tempat rekreasi

28 Mei 2010

NABLUS - Sekumpulan penduduk Israel(pelampau) telah merosakkan beberapa tempat rekreasi Wadi Bazaan di al-Badan. Sementara itu, sepasukan tentera penjajah merempuh masuk ke kota lama dan terdengar beberapa bunyi tembakan.

Peta: No.13(hijau) adalah kedudukan Al-Badaan. Taman rekreasi Wadi Bazaan salah satu kawasan dalam Al-Badaan. No.9(biru) adalah penempatan Israel Elon More.

Sumber menyebut, sekumpulan penduduk Israel itu adalah dari penempatan Israel, Elon More yang turut dilindungi tentera Israel ketika menceroboh ke Wadi Bazaan.

Menurut saksi, penduduk Israel secara berkumpulan menyerang tempat rekreasi pagi tadi dan merosakkan balai pengawal sebelum berundur. Tambahan pula, kerosakan teruk yang dilakukan penduduk Israel adalah ketika permulaan musim pelancongan tahun ini.

Di kawasan bandar pula, sumber melaporkan mengenai rempuhan yang dilakukan tentera penjajah ke atas beberapa buah rumah di Kota Lama. Bagaimanapun, sehingga sekarang, tidak dapat dipastikan berlaku sebrang penangkapan.

Gambar: Pelampau Israel yang menceroboh Wadi Bazaan. Sumber 20/05/2010, paltoday

Sebagaimana dilaporkan, sepasukan tentera penjajah merempuh masuk ke Kota Lama pada jam 4.00 pagi dan berundur pada jam 9.00 pagi. Sumber 28/05/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS