الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kapal-kapal menuju ke Cyprus - Khudri

28 Mei 2010

Sumber peta, google map. Berikutnya, garisan merah adalah petunjuk perjalanan konvoi armada laut yang telah berlepas dari pelabuhan Antalya, Turki menuju ke perairan laut Gaza. Manakala, kepulauan Cyprus sebagaimana yang dinyatakan hanyalah destinasi pertemuan kesemua kapal-kapal sebelum berlayar ke Gaza.

Ahli parlimen, Jamal Khudri, Pengerusi Jawatankuasa Rakyat bagi menghadapi sekatan berkata, kapal-kapal armada laut pemecah sekatan dalam perjalanan ke destinasi pertemuan di perairan laut antarabangsa Cyprus sebelum memulakan pelayaran menuju Gaza. Dinyatakan, awal pagi ini feri penumpang yang membawa aktivis-aktivis, ahli politik dan media-media telah berlepas dari pelabuhan Antalya, Turki.

Beliau turut menegaskan bahawa konvoi kapal tidak menetapkan untuk berlabuh di pelabuhan Cyprus, tetapi hanya berkumpul di perairan laut antarabangsa Cyprus untuk belayar menuju ke Gaza.

Sebagaimana media Israel menyebarkan pada petang Khamis mengenai Cyprus membantah dari menyambut ketibaan kapal-kapal yang terlibat dalam misi armada laut di perairan laut dan pelabuhan Cyprus.

Namun, dalam laporan pada jam 2.32 pagi Palestin/Mesir(Jumaat), yang menukilkan dari Pertubuhan Pembebasan Sekatan Gaza dari Eropah menafikan laporan yang dinyatakan media Israel berhubung bantahan dari Pihak Berkuasa Cyprus ke atas kapal-kapal.

Rami Abduh, anggota pertubuhan tersebut yang berada di Cyprus berkata kepada agensi berita, "ini adalah propaganda dari media-media Israel yang berterusan dilakukan oleh pihak penjajah bagi menghalang usaha kemanusiaan dari kalangan aktivis-aktivis".

Jelas beliau lagi, "kami tidak memohon kepada Pihak Berkuasa Cyprus untuk berlabuh di perairan Cyprus kerana kapal-kapal akan terus berlayar ke Gaza, dan berita mengenai perhentian kami di perairan laut Cyprus hanyalah untuk destinasi pertemuan kesemua kapal-kapal".

Sementara itu, berita Al-Jazeerah melaporkan bahawa tentera Israel mendirikan tiga buah khemah di pelabuhan Ushdud(Ashdod, Israel) bersiap-sedia untuk memberkas para aktivis yang menuju ke Gaza. Sumber 28/05/2010, web berita safa.ps dan 27/05/2010, berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS