الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Armada menimbulkan bahaya kepada keamanan kami - Penjajah

29 Mei 2010

AN-NASIRAH, - Timbalan Menteri Luar Israel, Danny Ayalon(gambar) berkata hari ini, bahawa 'armada pembebasan' yang menggabungkan kapal-kapal yang melaungkan pemecah sekatan ke atas Gaza adalah 'memprovokasi keadaan malah melanggar undang-undang secara bahaya'.

Memetik dari siaran televisyen Israel, rangkaian dua dari Ayalon, katanya "kami tidak akan memberikan ruang kepada armada ini untuk mendekati perairan Gaza. Sekiranya, perkara itu berlaku, maka ia telah menimbulkan ancaman kepada keamanan Israel sambil itu tentera Israel telah bersiap sedia bagi menghadang konvoi pemecah sekatan".

Timbalan Menteri Luar Israel itu mendakwa tidak ada langsung krisis kemanusiaan yang menimpa Gaza.

"Berita-berita yang menyiarkan tentang sedemikian hanyalah dari pihak Pertubuhan-pertubuhan Islam dan yang cenderung ke arah HAMAS sahaja", ujar Danny Ayalon.

Sebagaimana dinyatakan, Kerajaan penjajah telah memutuskan untuk menghalang kapal-kapal pemecah sekatan yang membawa lebih 600 aktivis, malah sebilangan besar dari ahli-ahli parlimen Eropah, Turki dan Algeria.

Memetik web berita Al-Jazeerah, Israel telah mengumumkan perairan laut Gaza adalah zon tentera dan pihaknya berazam memindahkan para aktivis ke pelabuhan Ushdud sebagai permulaan untuk mengusir mereka ke Negara asal. Malah, Israel mengungkapkan para aktivis adalah seperti pendatang haram serta mereka yang membantah akan ditangkap, bahkan mesti menurunkan tandangan sebagai janji tidak kembali lagi ke sini. (29/05/2010, Al-Jazeerah)

Tentera Israel telah bersedia untuk menghalang kapal-kapal armada sebelum memasuki laut Gaza. Dengan itu, tentera Israel telah mendirikan tiga buah khemah bagi memberkas para aktivis sebelum berpindah ke operasi dilepas pulang aktivisi-aktivis ke Negara masing-masing. Sumber 29/05/2010[13.57 Palestin], web berita safa.ps dan web berita Al-Jazeerah

Berita lain:


Pautan lain:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS