الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tangkap 21 penduduk Palestin, Keamanan Palestin tangkap 3 pemimpin HAMAS di Tebing Barat

26 Mei 2010

KHALIL - Sumber dari agensi berita melaporkan, tentera penjajah(Israel) mendirikan 2 buah pagar keselamatan tentera di utara dan barat Wilayah Khalil, selatan Tebing Barat pagi tadi.

Sumber keamanan memberitahu kepada agensi berita, bahawa "tentera penjajah mendirikan sebuah pagar keselamatan di lalukan masuk kota kecil Halhoul di utara Khalil dan sebuah lagi pagar keselamatan didirikan di Wadi Quf di barat Khalil. Dinyatakan, pihak tentera penjajah mengadakan operasi pemeriksaan ke atas penduduk Palestin yang melalui dua pagar keselamatan itu serta identiti mereka turut diteliti".

Laporan lain menyebut, beberapa jam awal pagi tadi, sepasukan tentera penjajah merempuh masuk ke dua buah kota kecil, Tarqumiyah dan Nuwaiya.

Satu kejadian di bandar Khalil, sekumpulan penduduk Israel membakar sebuah kawasan minyak yang dimiliki keluarga Abu Haikal, malah tentera penjajah turut menghalang pasukan bomba dari memasuki kawasan terbabit sehingga terpaksa menanti beberapa jam dari tentera penjajah untuk dibenarkan masuk.

Sementara itu, ketika tentera penjajah membuat operasi rempuhan dan pemeriksaan di beberapa kawasan di Bet Lehem, selatan Tebing Barat, seramai 12 penduduk Palestin telah ditangkap.

Kelmarin, 9 Palestin ditangkap

Akhbar Mesir hari ini melaporkan, dalam satu operasi penangkapan dan rempuhan pada awal pagi semalam di Tebing Barat, seramai 9 penduduk Palestin telah ditangkap.

Sumber ketenteraan Israel menjelaskan, kesemua yang ditangkap itu adalah atas dakwaan 'dikehendaki'. Menurut akhbar 'Yediot Ahronot' Israel, penangkapan tersebut ketika tentera penjajah menjalankan operasinya di Bet Lehem dan Ramallah.

Akhbar Israel itu menjelaskan, pihak tentera tidak mendedahkan Palestin yang ditangkap dari mana-mana parti atau gerakan pembebasan Palestin, bagaimanapun kesemua dibawa ke jabatan berkenaan untuk siasatan.

3 pemimpin HAMAS ditangkap

Dalam laporan yang lain, gerakan HAMAS menuduh Pihak Keselamatan Palestin menangkap 3 pemimpinnya di Wilayah Ramallah, Tebing Barat. Sumber 26/05/2010, web berita safa.ps, suratkhabar Shorouk(Mesir)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS