الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel serang Gaza

26 Mei 2010

11.25 : (25/05/2010), Radio Israel menyebut 2 serangan roket "hawn" dilancarkan dari Gaza ke arah barat Naqab, selatan Israel.

12.21[Palestin/Mesir] (26/05/2010): Pesawat tempur Israel berlegar-legar di ruang udara Semenanjung Gaza.

12.53 pagi : Pesawat tempur penjajah melepaskan 3 serangan peluru ke atas sebuah balai bomba di lapangan terbang antarabangsa Gaza(sudah tidak beroperasi) di Rafah.

Menurut saksi, beberapa buah yang berhampiran lapangan terbang antarabangsa Gaza turut mengalami kerosakan.

Menurut berita Al-Jazeerah, pesawat tempur Israel turut mengebom kawasan terowong bawah tanah di sempadan Gaza-Mesir.

Memetik sumber Israel yang mengatakan, kawasan yang wujud terowong bawah tanah ini sebagai persediaan untuk mensasarkan tentera-tentera Israel.

12.56 pagi : Kedengaran bunyi beberapa dentuman letupan di bandar Gaza ketika pesawat Israel berlegar di ruang udara Gaza.

01.03 pagi : Setelah penjajah mengebom Rafah, pesawat tempur Israel jenis F-16 melancarkan 2 serangan peluru ke atas sebuah tempat ketenteraan KATAIB IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) di Bet Hanoun, utara Gaza. Menurut sumber, seorang dari pejuang Al-Qassam dan seorang anggota polis parah dalam serangan itu.

Berikutan serangan itu juga, sebuah kelab sukan di Bet Hanoun musnah teruk, dan berpuluh buah rumah penduduk yang berjiran roboh di beberapa bahagian sekaligus menimbulkan kepanikan di kalangan penduduk di situ.

Sebaik serangan udara, web berita Al-Jazeerah melaporkan, sepasukan tentera Israel menceroboh timur Bet Hanoun berskala terhad, bagaimanapun tentera Israel dihadang pejuang Palestin. Pertempuran meletus antara pejuang dengan tentera penjajah, menurut saksi.

01.11 pagi : Dr.Muawiyah Husnain menyatakan, 15 penduduk mengalami luka parah dan 2 dari jumlah itu kritikal akibat serangan Israel yang mensasarkan Bet Hanoun.

Kemaskini, 1.00 petang Mesir/5.00 petang Malaysia. Sumber 26/05/2010, web berita safa.ps, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS