الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

ALWIYAH mengebom sekumpulan jentera perang penjajah di utara Gaza

25 Mei 2010


Sumber peta, map google. No.7 adalah kedudukan Bet Lahiya yang terletak di utara Semenanjung Gaza. Bersebelahan garisan putih yang putus-putus menghala ke utara lagi adalah kawasan Israel(asal tanah Palestin yang dirampas penjajah).

BET LAHIYA - Sebuah kumpulan pejuang Palestin, ALWIYA NASEER SALAHUDDIN, sayap tentera Jawatankuasa Penentangan Masyarakat telah mengebom sekumpulan jentera perang penjajah yang menceroboh di utara bandar Bet Lahiya dengan pelancar roket jenis 'hawn', 100mm.

ALWIYAH dalam keterangan yang disampaikan kepada agensi berita berkata, "satu unit dari pejuang kami telah berjaya mengebom sekumpulan jentera perang penjajah yang menceroboh kawasan berdekatan Bu'rah abu Samrah, utara Bet Lahiya pada jam 12.40 tengahari tadi".

Dinyatakan, operasi pejuang ini adalah bagi menghadang tentangan yang berkesinambungan ke atas penduduk Palestin di Gaza dan semua yang berada di tanah Palestin. Jelasnya, pejuang Palestin mesti cepat bingkas dalam waktu yang mendatang bagi melaksanakan misi, kemudian kembali ke setiap posisi dengan selamat.

ALWIYAH menegaskan bahawa kumpulan itu percaya dengan jalan jihad dan penentangan adalah satu-satunya jalan bagi membebaskan seluruh tanah Palestin. Sumber[2.46 petang/Palestin] 25/05/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS