الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Satu serangan roket gugur di Ashkelon

25 Mei 2010

Terkini: Sumber dari Kementerian Dalam Negeri Palestin Gaza menyatakan, pihaknya telah memberkas sebuah kumpulan yang disyaki terlibat dalam membakar khemah UNRWA. Pada 23/05/2010, Kerajaan Palestin Gaza mengecam sekumpulan pihak yang tidak dikenali membakar khemah yang digunakan untuk program 'perkhemahan musim panas' di pantai Gaza. Program tersebut di bawah seliaan UNRWA.


AL-QUDS, - Akhbar berita 'Yediot Ahronot' versi hebrew melaporkan satu serangan roket yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza telah gugur berhampiran dewan daerah di bandar Ashkelon, Israel.

Sumber menjelaskan serangan roket itu tidak mengakibatkan sebarang kerosakan harta benda mahupun lupa parah.

Setakat ini, belum ada kumpulan pejuang Palestin yang mengakui bertanggungjawab melancarkan serangan itu.

Sementara itu, sumber dari utara Gaza melaporkan sebuah kumpulan pejuang Palestin, JIHAD JIBRIL, sayap tentera Barisan Rakyat(جبهة الشعبية – القيادة العامة) mengakui pihak pejuangnya telah meletupkan satu peledak kepada sebuah jip tentera Israel di utara Semenanjung Gaza.

Jurucakap media bagi kumpulan pejuang tersebut, Abu Mukmin yang menghubungi agensi berita berkata, 'satu unit dari kumpulan ini telah meletupkan satu peledak di laluan rondaan jip tentera Israel berdekatan kampung badawiah yang berkedudukan di utara bandar Bet Lahiya, utara Gaza'.

Tambah Abu Mukmin lagi, pihaknya sekarang masih menyelidiki kejadian itu bagi memastikan sama ada kecederaan di pihak tentera Israel.

Di pihak Israel pula, radio penjajah menyebut, satu kejadian letupan berlaku pagi tadi dalam kawasan Palestin di utara Gaza. Dinyatakan, jarak letupan dari tembok pemisah hanyalah sejauh 60 meter. Jelas radio itu lagi, letupan tersebut natijah dari sebuah kenderaan yang meletup.

Bagaimanapun, radio penjajah menjelaskan dalam kejadian itu tidak berlaku sebarang kecederaan. Sumber 25/05/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS