الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Turki membantah sebarang tekanan bagi menghalang laluan armada laut

25 Mei 2010

Akhbar Israel, "Yediot Ahronot" dalam edisinya hari ini(selasa), menyatakan Pihak Berkuasa Israel gagal membuatkan Turki mengikut kehendak Israel bagi menghalang pelayaran armada laut ke Gaza bagi memecahkan sekatan.

Gambar dari pls48: Sebuah kapal dari armada laut yang baru berlepas pada 22/05/2010.

Sumber dari akhbar tersebut melaporkan, Turki turut membantah cadangan Israel bagi melabuhkan kapal-kapal armada yang membawa muatan bantuan kemanusiaan ke pelabuhan Israel, Ushdud. Dengan itu, barang-barang bantuan itu akan dibawa masuk ke Gaza melalui Pertubuhan bantuan antarabangsa dan UN di bawah pengawasan dari Israel.

Yediot Ahronot menukilkan kenyataan dari komander tentera laut Israel, Jeneral Eliezere Morum yang menerima secara peribadi bagi mengetuai operasi menghalang armada laut mendekati pantai Gaza pada hari khamis. Sementara itu, tentera laut Israel dalam jumlah yang besar juga telah direkrut bagi operasi tersebut.

Akhbar tersebut turut menyebut timbul ketakutan kepada tentera Israel terhadap para aktivis yang menyertai armada laut cuba bertempur dengan tentera Israel.

Berhubung pendirian rasmi Israel yang tidak membenarkan armada laut tiba di Gaza, Menteri Kebajikan dan sosial, Yitzhak Herzog mempastikan lagi bahawa pendirian kerajaannya yang membantah ketibaan armada laut di Semenanjung Gaza. Bagaimanapun, menteri tersebut menyatakan syarat bagi membenarkan laluan armada ke Gaza adalah dengan janji agar Gilad Shalit dibebaskan.

Sumber menukilkan dari radio Israel pada hari ahad lalu, Yitzhak Herzog berkata, "konvoi laut itu tidak boleh dibenarkan tiba di Gaza melainkan pertubuhan yang berkenaan berjanji bagi mengeluarkan Shalit dari Gaza".

Menteri Israel itu turut memberi pandangan bahawa konvoi laut antarabangsa yang dalam pelayaran menuju ke Gaza yang disekat, seumpama "tindakan menghasut semata-mata untuk mengelirukan pandangan umum terhadap Israel", dakwa Yitzhak lagi, "tidak ada krisis kemanusiaan berlaku di Gaza malah bekalan makanan pun tidak ada yang berkurang". Sumber 25/04/2010, web berita Palestine48 dan 24/05/2010, web berita shehab.ps

Pautan lain:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS