الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 kumpulan pejuang menyerang pos kawalan tentera

25 Mei 2010

GAZA - Dua buah kumpulan pejuang Palestin, KATAIB MUQAWAMAH WATANIAH dan KUMPULAN JUNDITTAUHID dalam keterangan akhbar yang berasingan mengumumkan kumpulan pejuang mereka telah mengebom pos kawalan tentera di pertengahan Gaza dengan 2 buah mortar jenis 'hawn' dan 2 pelancar roket buatan sendiri.

KATAIB MUQAWAMAH berkata, salah satu dari unit pejuangnya telah mengebom sebuah pos kawalan tentera Israel yang terletak di timur Maghazi dengan serangan roket dan pelancar roket jenis RPG secara langsung, pada jam 5.10 petang.

Dalam kenyataan itu, kumpulan pejuang terbabit menjelaskan serangan tersebut adalah bagi membalas tentangan Israel yang tidak henti malah operasi ini adalah salah satu bentuk penentangan yang wajar pada pandangan syarak.

Sementara itu, kumpulan yang dikenali JUNDITTAUHID di tanah suci melancarkan serangan roket ke atas sebuah pos kawalan yang dilengkapi kamera di timur Buraij, iaitu pada jam 5.30 pagi tadi.

Jelas kumpulan itu lagi, pada jam 6.10 pagi, pihaknya telah melancarkan 3 serangan roket jenis 'hawn' 60mm ke atas pos kawalan tentera di timur Jahrul Deik, dua dari serangan terbabit gugur di kawasan yang disasarkan. Sumber 25/04/2010, web berita maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS