الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah rempuh masuk ke Jenin, lagi 14 HAMAS ditangkap

22 Jun 2010

JENIN - Sebagaimana dilaporkan pada awal pagi tadi, tentera penjajah telah merempuh masuk ke beberapa buah bandar kecil di Wilayah Jenin. Dalam rempuhan itu, penjajah menumpukan sepenuhnya operasi di kampung Zububa yang terletak di barat Jenin dan meminta beberapa penduduk Palestin tampil ke pejabat perisikan penjajah untuk beri keterangan.

Sumber dari penduduk tempatan berkata, "jentera perang Israel yang melebihi 15 buah telah merempuh masuk ke kampung Zububa yang penduduknya tidak melebihi 1500 orang", jelas sumber lagi, "tentera penjajah telah memecah masuk ke beberapa rumah penduduk serta menggeledah."

Selain itu, sumber menyatakan tentera penjajah mengarahkan tujuh penduduk agar tampil ke pejabat perisikan penjajah di kem tentera Salem yang terletak di kawasan berkenaan setelah pegawai perisikan penjajah menjalankan siasatan ke atas mereka di dalam rumah mereka sendiri.

Seorang penduduk, Muhammad As-Sharqawi yang menerima arahan dari perisikan penjajah menyatakan, penduduk Palestin yang disiasat oleh pegawai perisikan itu kerana dituduh terlibat dengan percubaan merosakkan tembok pemisah, dan selainnya dituduh kerana percubaan menguasai tanah-tanah di kawasan berkenaan yang berdekatan dengan tembok pemisah.

Dinyatakan, kampung berkenaan kerap kali menerima operasi yang sama dari tentera penjajah malah golongan kanak-kanak juga dituduh cuba merosakkan tembok pemisah.

Lagi anggota HAMAS ditangkap(berita ringkas)

Sementara itu, sumber melaporkan dari Ramallah bahawa gerakan HAMAS mendakwa Bahagian Keamanan Palestin di Tebing Barat telah menangkap 14 anggotanya dari Wilayah Jenin, Nablus, Sulfiit dan Tulkram. Sumber 22/06/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS