الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sekatan yang terus dikekalkan ke atas Gaza adalah jenayah

09 Jun 2010

KHAN YUNUS - Jurucakap gerakan HAMAS di Khan Yunus, Gaza, Hamad Al-Ruqb berkata, 'jenayah kepungan(sekatan) ke atas lebih 1.5 juta penduduk Palestin di Semenanjung Gaza kerana pemilihan secara demokrasi seumpama keangkuhan yang biasa dilakukan zionis, malah dibelakangnya ada Amerika dan turut disertai sebahagian Negara Arab'.

Al-Ruqb menyatakan sedemikian dalam kenyataan akhbar, bahawasanya hal ini lebih menyakitkan penduduk Palestin padahal Arab adalah bersaudara juga terlibat mengenakan sekatan ini, dan memberikan kewajaran yang tidak masuk akal sebagaimana yang diingini pihak dibelakangnya demi melindungi tindakannya.

Beliau turut mengecam sebahagian kenyataan-kenyataan(ucapan atau akhbar) dari pihak berkenaan yang mengharap Israel memberikan persetujuan untuk membuka sekatan yang dikenakan ke atas saudaranya(Gaza) dengan menggunakan bahasa perundangan dan sebagainya, namun dalam masa yang sama tindakan dari pihak ini juga mengabaikan perundangan Palestin serta tidak mengendahkan kewujudannya yang sewajarnya mesti dihormati. Sesungguhnya, ia merampas apa diinginkan oleh masyarakat Palestin.

Sementara itu dalam laporan yang lain menyatakan, gerakan HAMAS mendakwa Pihak Keselamatan Palestin Ramallah menangkap tujuh anggotanya di wilayah Nablus, Qalqiliya dan Bet Lehem di Terbing Barat.

Di antara yang ditangkap, Saleh Al-Huraimi dari Bet Lehem yang dibebaskan dari penjara penjajah. Sebelum ini Saleh Al-Huraimi ditahan lebih 9 tahun dalam penjara Israel, namun Pihak Keselamatan Palestin menangkapnya pula setelah merempuh masuk ke tempat kerjanya. Sumber 09/06/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS