Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

10,000 berhimpun untuk Shalit di Netanya

02 Julai 2010

Liputan ini adalah terjemahan dari web berita Yediot Ahronot Israel. Kami paparkan di sini bukan bertujuan untuk menarik simpati kepada Israel atau menyakiti hati umat Islam, khususnya di Palestin tetapi untuk melihat sensitiviti Israel terhadap isu-isu yang berlaku ke atas mereka. Walaupun hanya seorang tentera yang ditawan tetapi mereka tidak malu untuk menarik simpati dunia terhadap isu ini. Jika Israel berhempas-pulas mahu membebaskan seorang penduduknya yang ditawan, maka umat Islam lebih lagi wajib bertindak membebaskan ribuan penduduk Palestin yang berada dalam penjara penjajah.

Sehari selepas Perdana Menteri Israel menjelaskan bahawa beliau tidak akan menerima apa-apa permintaan dari Hamas, rakyat meneruskan untuk mengiringi keluarga tentera yang telah diculik ke Jerusalem. Petang Jumaat, perhimpunan untuk membawa Shabbat keluar dari kediaman peribadi Netanyahu di Caesarea.

Gambar: Noam Shalit, bapa kepada Gilad Shalit yang berada di barisan hadapan perarakan itu.

Polis berkata, seramai 10,000 orang mengiringi sanak saudara tentera yang diculik, Gilad Shalit, ke Sharon iaitu salah satu tempat di bandar Netanya pada pagi Jumaat yang merupakan lokasi keluarga Shalit mengadakan protes selama 12 hari menuju ke Jerusalem(Al-Quds). Mereka disambut dengan tepukan oleh penduduk Netanya di bandar utama, Herzl Street. Menurut penganjur perhimpunan itu, seramai 17,000 yang mengambil bahagian dalam perarakan.

Ketika di bandar, mereka dijangka untuk berkumpul di Independence Square. Pada pagi Jumaat, mereka merancang untuk membawa Shabbat keluar dari kediaman peribadi Benjamin Netanyahu di Caesarea.

Selepas hujung minggu, mereka akan berehat di Kibbutz Shefayim sebelum menuju ke Tel Aviv pada pagi Ahad.

"Semakin ramai yang faham bahawa apa yang kita lakukan sebelum ini adalah tidak mencukupi", ucap Shimshon Liebman yang mengetuai kempen.

"Ia berlaku apabila Perdana Menteri tidak menerima apa yang ingin disampaikan oleh rakyat kepadanya", Kata Shimson kepada agensi berita Ynet.

"Sebenarnya tidak ada apa-apa yang berlaku di sini, tiada kenyataan yang melawan Perdana Menteri, hanya orang ramai yang mengatakan bahawa inilah masanya untuk mengembalikan Gilad. Kami mahu berikan kuasa kepada Perdana Menteri dan tunjukkan kepada beliau bahawa ada rakyat yang akan memberi kekuatan kepada beliau dalam membuat keputusan yang betul."

Ayah Shalit, Noam, berkata pada petang Khamis bahawa semua yang Netanyahu buat adalah “mengitar semula(bekas Perdana Menteri Ehud) ucapan dalam persidangan akhbar Olmert’s dari 2009.” Sebaliknya daripada membebaskan Gilad, dia menyambung, Perdana Menteri menghuraikan senario yang mengerikan tentang pengganas yang dibebaskan dan kemudiannya membunuh rakyat Israel, “seperti tiada apa yang berubah selepas itu”.

Noam memberi respon mengenai ucapan Netanyahu kepada rakyatnya seawal Khamis yang lalu, yang mana Perdana Menteri telah mengemukakan kedudukannya tentang rundingan untuk penukaran pembebasan banduan dengan Hamas. Kami semua mahu Gilad kembali, tapi saya memikul tanggungjawab umum,” katanya lagi.

Nilai untuk membayar apa-apa harga adalah tangisan semulajadi daripada hati ayahnya, ibunya, datuk dan neneknya, abang dan kakaknya,” dia menyambung. “Sebagai seorang abang, ayah, dan anak, saya faham tangisan ini jauh di lubuk hati saya. Tetapi sebelum ini saya lihat, seperti setiap Perdana Menteri Israel lakukan adalah untuk keselamatan warganegara sendiri", kata Noam.

Negara Israel sanggup membayar dengan harga yang tinggi untuk membebaskan Shalit, tetapi ia tidak berkata ‘berapa harga’, Apa yang saya perkatakan sekarang ini adalah benar. Kami akan meneruskan usaha untuk membawa pulang Gilad kembali secepat yang mungkin. Tetapi ia akan dilakukan dalam masa yang sama dapat mengekalkan keselamatan warga Israel”, ujar Noam lagi.

Menurut Liebman, kebanyakan peserta perhimpunan memberitahu bahawa Netanyahu gagal mengemukakan sebarang alternatif. “Kata-katanya menunjukkan bahawa dia tidak berani menanggung risiko seumpama tidak mahu Gilad dibawa pulang. Adakah hukuman mati yang sesuai,ini mengingatkan tentang risiko yang disampaikan oleh perdana menteri. Ayatnya bermaksud untuk membunuh Gilad dan nilai untuk tidak membiarkan seorang tentera."

Peserta perhimpunan ini bukan hanya memprotes. Saya rasa mereka mahukan sesuatu yang lain, supaya kerajaan keluar daripada keasyikkannya. Semua apa yang Netanyahu beritahu telah pun diberitahu sebelum ini”, jelas Liebman.

Ela Hefetz, kawan kepada keluarga Shalit dan salah seorang daripada penganjur perhimpunan, memberitahu Ynet berikutan daripada kata-kata Netanyahu, ”Kami merasakan bahawa Perdana Menteri telah terpisah daripada rakyat dan keluarga. Jika dia begitu, maka ia adalah seperti orang ramai, semua rakyat Israel bersama kami, kecuali Perdana Menteri.” Sumber 02/07/2010, web berita Yediot Ahronot 'Israel'

Baca lagi:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS