Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Angkatan Tentera Israel batalkan kunjungan luar pegawai tentera

02 Julai 2010

AL-QUDS, - Akhbar 'Yediot Ahronot' Israel mendedahkan bahawa Angkatan Tentera Penjajah(Israel) terpaksa membatalkan kunjungan pegawai tinggi tentera Israel ke London. Pembatalan tersebut berikutan penelitian yang dibuat wujudnya kekhuatiran berlaku penangkapan atas dakwaan terjebak di dalam jenayah perang di tanah Palestin.

Yedit Ahronot menyebutkan, pegawai tertinggi tersebut adalah Kolonel Audi Ben Moha yang telah selesai menjalankan misinya di Khalil(Hebron).

Sebelum ini(13/06/2010, masrawy.com), Menteri Perang(pertahanan) Israel, Ehud Barak(gambar kiri) turut membatalkan kunjungannya ke Perancis sempena pembukaan pameran senjata EUROSATORY 2010 di Paris. Barak terpaksa membatalkan kunjungan ke luar kerana khuatir akan ditangkap setelah beberapa orang dari sukarelawan Perancis yang menyertai konvoi laut 'freedom flotilla' membuat dakwaan ke atasnya.

Sebagaimana dilaporkan, Ketua Turus Angkatan Tentera Israel, Gabi Ashkenazi(gambar atas, sut tentera warna hijau) turut menangguhkan lawatan ke luar Israel bagi menghadiri satu perjumpaan Ketua-
ketua Turus Angkatan Tentera NATO di Belgium kerana bimbang dengan penangkapan itu. Sementara itu, poster-poster yang ditampal di Polland mendesak supaya menangkap Ehud Barak, Menteri Pertahanan Israel dan Tzipi Livni(gambar kiri), bekas Menteri Luar Israel yang terlibat dalam jenayah perang yang memerangi penduduk Palestin. Sumber 02/07/2010, web berita safa.ps

Pautan lain:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS