Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Netanyahu dan Lieberman sahkan pertemuan dengan Oglu satu kesilapan

02 Julai 2010

AL-QUDS, - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Menteri Luar Israel, Avigdor Lieberman bersetuju bahawa pertemuan antara Menteri Perusahaan dan Perdagangan Israel, Binyamin Ben-Eliezer dengan Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoğlu adalah satu kesilapan.

Gambar: kiri, Ahmad Davutoğlu dan kanan, Binyamin Ben-Eliezer

Ben-Eliezer yang telah berjumpa dengan Ahmad Davutoğlu di Switzerland pada hari Rabu yang lalu tanpa mendapat persetujuan dari Kementerian Luar Israel.

Semasa Benjamin Netanyahu bertemu dengan Menteri Luar Israel bertemu di kediaman Netanyahu, kedua-duanya bersepakat bagi meneruskan kerjasama yang lebih sempurna.

Kata Menteri Luar itu kepada Netanyahu, 'ucapan yang dikeluarkannya tidak menyentuh tentang masalah peribadi', namun Lieberman menyatakan keputusan untuk bertemu dengan Menteri Luar Turki menuntut penelitian yang lebih rapi mengambil kira pandangan semua pihak yang terbabit dalam hal itu.

Tambah Lieberman(gambar) lagi, kedudukan Israel di peringkat antarabangsa akan terjejas teruk apabila Israel memohon maaf atau membayar ganti rugi kepada mangsa yang terkorban dalam kejadian serangan yang berakhir dengan penguasaan ke atas konvoi freedom flotilla.

Peristiwa ini menggambarkan keresahan Ben-Eliezer tentang hubungan dua hala negaranya dengan Turki yang hampir runtuh selepas serangan yang dilakukan oleh unit komando tentera laut Israel ke atas 'armada pembebasan'.

Menurut Menteri Luar Turki menyatakan Kerajaan Israel yang meminta diadakan perjumpaan pada hari Rabu lalu di Switzerland.

"Perjumpaan ini adalah permintaan dari Israel", ujar beliau.

Turki meminta kepada Israel agar memohon maaf dan bayar ganti rugi, malah meminta Israel bersetuju siasatan serangan ke atas armada pembebasan dilakukan oleh PBB dan juga membebaskan Gaza dari sekatan.

Sementara itu, Washington menyambut baik pertemuan yang di antara Menteri Perusahaan dan Perdagangan Israel, Binyamin Ben-Eliezer dengan Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoğlu yang tidak diumumkan bagi menyelesaikan perselisihan. Sumber 02/07/2010, web berita safa.ps dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS