Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel lancar beberapa serangan di Gaza

01 Julai 2010

GAZA - Pesawat tempur Israel telah menyerang beberapa buah tempat di pertengahan dan selatan Gaza awal pagi tadi, menurut laporan Al-Jazeerah dan laman rasmi Palestine 48. Salah satu dari serangan tersebut mensasarkan Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza yang terletak di timur Rafah, dan satu serangan lain mensasarkan sebuah kawasan keselamatan yang berada di selatan bandar Gaza.

Agensi berita melaporkan, 'pesawat tempur penjajah menggugurkan satu serangan peluru ke atas bangunan Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza yang mengakibatkan kemusnahan lagi teruk setelah kerap kali diserang sebelum ini, bagaimanapun tiada laporan mengenai kecederaan.'

Jelas dari saksi kejadian bahawa, 'pesawat tempur Israel melancarkan tiga serangan berturut-turut ke atas sebuah tempat khas KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAS, antaranya sebuah terowong bawah tanah yang digunakan oleh pejuang bersenjata gerakan HAMAS.'

Sementara itu, sebuah kawasan "فايز جراد" yang terletak di selatan Hayyu Zaitun, selatan bandar Gaza turut dibom pesawat tempur Israel. Sebelum ini, kawasan ini menjadi sasaran setiap kali Israel menyerang Gaza.

Kejadian tersebut turut disahkan oleh penduduk yang mendengar beberapa letupan di beberapa kawasan yang berlainan di Gaza.

Di Khan Yunus(selatan Gaza), penduduk tempatan berkata, pesawat tempur Israel mengebom sebuah kawasan terbuka di Hayyu An-Najjar, Khuza'ah yang terletak di timur Khan Yunus. Serangan penjajah ini mengakibatkan beberapa buah penduduk Palestin yang hampir dengan kawasan yang diserang mengalami kerosakan, bagaimanapun tiada laporan mengenai kecederaan.

Dari penjuru lain, bot-bot laju Israel yang melakukan rondaan di selatan perairan laut Gaza telah melepaskan tembakan machine-gun ke arah beberapa bot nelayan Palestin. Sumber melaporkan tiada sebarang kecederaan mahupun luka parah dikalangan nelayan Palestin.

Serangan-serangan tersebut diakui oleh tentera Israel.

Jurucakap tentera Israel menjelaskan, serangan-serangan ini adalah bagi membalas serangan roket yang dilancarkan ke barat Naqab malam yang lalu.

Tambah lagi dari jurucakap tentera Israel bahawa kawasan-kawasan yang menjadi sasaran serangannya adalah kerana menghasilkan logistik peperangan; di utara Gaza dan juga sebuah terowong bawah tanah untuk penyeludupan. Israel menyifatkan mereka itu sebagai 'golongan yang membuat kerosakan' di selatan Israel. Sumber 01/07/2010, web berita safa.ps, web berita Palestine 48(Pls48) dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS