Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tangkap 12 penduduk Palestin, serah notis roboh rumah

01 Julai 2010

TEBING BARAT - Sepasukan tentera penjajah telah menangkap empat penduduk Palestin dalam satu operasi memecah masuk ke bandar kecil Bayt Umar pagi tadi di Khalil(Hebron) yang terletak di selatan Tebing Barat.

Jurucakap Sukarelawan Palestin di bandar kecil berkenaan, Muhammad Audh menjelaskan, sepasukan tentera penjajah memecah masuk beberapa buah rumah di kawasan terbabit dan menangkap Nadir Ahmad Khalil Abu Hashim, 22, Usam Jamal Khalil Abu Maria, 21, Khaled Sami Muhammad Sabarinah, 16, dan Tamer Ismail Muhammad Audh, 23.

Audh dalam kenyataan yang disampaikan kepada agensi berita menyatakan, tentera penjajah bertindak memecah pintu luar rumah Abu Hashim dan memeriksa rumahnya dengan cara membabi-buta malah beberapa perkakas rumah Abu Hashim dipecahkan.

Beliau menjelaskan tentera penjajah yang merempuh masuk ke bangunan rumah bertingkat milik Khalil Hassan Jabar Al-Alami mengarahkan tujuh keluarga termasuk kanak-kanak keluar dari bangunan tersebut. Setelah itu, tentera penjajah melakukan pemeriksaan yang memakan selama dua jam.

Sementara itu, sekeluarga Ahmad Muhammad Abu Maria yang terdiri dari lima anggota keluarga mengalami kecederaan kesan dari tembakan bom gas Israel yang dilepaskan ke dalam rumah mereka malam kelmarin. Kesemua mereka dibawa ke Pusat Perubatan untuk menjalani rawatan.

Muhammad Audh berkata lagi, operasi penjajah serentak dengan ceroboh dan menjalankan tangkapan di waktu akhir tengah malam semalam dan pagi tadi. Lantas mengakibatkan berlakunya pertempuran dengan pemuda-pemuda Palestin yang melontar batu dan botol kaca kosong ke arah tentera penjajah yang membalas dengan tembakan peluru getah serta gas pemedih mata.

Lapan lagi ditangkap

Dalam kejadian yang lain, sepasukan tentera penjajah menangkap lapan penduduk Palestin ketika operasi merempuh masuk ke beberapa wilayah di Tebing Barat.

Sumber dari polis Palestin dalam kenyataan bertulis mengesahkan sepasukan unit dari tentera penjajah merempuh masuk ke bandar Nablus dan bertebaran di jalan Az-Zuyut, jalan Al-Quds dan jalan Faisal. Sementara, pasukan tentera penjajah yang lain merempuh masuk bandar kecil Asirah.

Dinyatakan lagi, tentera penjajah merempuh masuk juga ke Mukhayyam Askar lama dan menembak sound bom. Tentera penjajah berundur dari kawasan-kawasan terbabit tanpa berlaku sebarang penangkapan.

Sumber melaporkan, seorang penduduk Palestin ditangkap oleh tentera penjajah di perlintasan Al-Karamah ketika pulang dari Jordan.

Sewaktu unit tentera penjajah yang lain merempuh masuk ke Qalqilia, operasi pemeriksaan telah dijalankan ke atas sebuah rumah penduduk Palestin dan sebuah gedung. Malah, tentera penjajah merampas kesemua alat perkakasan. Dalam operasi itu, seramai tujuh penduduk Palestin ditangkap.

Menurut sumber lagi, tentera penjajah turut menyerahkan notis roboh rumah kepada dua penduduk Palestin di bandar kecil Haris, Wilayah Sulfit dengan alasan pembinaan rumah mereka di tapak berkenaan tidak mendapat kebenaran(geran). Sumber 01/07/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS