Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mesir bantah ahli parlimen Iran masuk ke Gaza

28 Julai 2010

TEHRAN - Kaherah telah membantah dari memberikan visa kepada empat ahli parlimen(MP) Iran yang berniat memasuki ke Gaza melalui sempadan Rafah Mesir, menurut web berita 'Press TV' Iran versi inggeris.

Memetik sumber agensi berita Perancis dari salah seorang ahli parlimen Iran yang terbabit, Mahmoud Ahmadi-Beighash berkata, 'Kerajaan Mesir telah menggantungkan pemberian visa masuk ke Gaza, dan sehingga kini pihak kami tidak menerima sebarang visa mahupun kebenaran.'

Gambar, rujuk wikipedia: Kapal perang Amerika Syarikat(US) yang sedang berlayar melalui Terusan Suez.

Sebagaimana yang dijadualkan, Mahmoud Ahmadi-Beighash beserta tiga lagi ahli parlimen Iran akan memasuki Gaza melalui sempadan Rafah Mesir pada hari selasa, 3 Ogos.

Agensi berita 'Mehr' Iran menyebut dalam laporannya pada 21 JUlai bahawa empat ahli parlimen Iran berniat untuk memasuki Gaza melalui sempadan Rafah yang menghubungkan Semenanjung Gaza dengan Mesir dan ia merupakan satu-satunya sempadan dengan Gaza yang tidak berada di bawah kawalan Israel.

Gambar, rujuk wikipedia: (Egypt - Suez Canal Transit) View from the El Ballah by-pass canal to the other three ships in our conoy coming under the Suez Canal Bridge.

Pada awal Jun yang lalu, Pertubuhan Bulan Sabit Merah Iran mengumumkan pihaknya berniat untuk menghantar dua buah kapal bantuan pemecah sekatan ke Gaza yang dikepung Israel tetapi usaha tersebut terpaksa ditangguhkan kerana Kaherah tidak membenarkan kapal Iran menyeberangi Terusan Suez, menurut Pertubuhan Bulan Sabit Merah.

Sementara itu, sebuah delegasi perubatan Indonesia telah memasuki Semenanjung Gaza semalam melalui sempadan Rafah Mesir. Sumber 28/07/2010, web berita safa.ps

Rujukan lain:


Pautan lain:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS