Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Carter kritik Clinton dan Obama yang tidak tekan Israel

18 September 2010

BET LEHEM - Jimmy Carter(gambar), bekas Presiden Amerika Syarikat(US) telah mengkritik sikap Presiden US, Barrack Obama dan bekas Presiden US, Bill Clinton(suami kepada Hillary Clinton, Menteri Luar US) yang tidak memberi tekanan yang sepenuhnya ke atas Israel berhubung isu pemberhentian projek binaan penempatan haram Israel di Tebing Barat.

Sehubungan itu, Carter membuat kritikan dalam sebuah buku baru yang ditulis oleh beliau sendiri, bekas Presiden Parti Demokrat US. Buku tersebut berjudul 'Memoir White House' yang akan diterbitkan pada hari Isnin depan.

Dalam buku tersebut, Carter mengenengahkan peranannya(misi) untuk mendorong wujudnya perdamaian antara Israel dan Mesir dengan menandatangani Perjanjian Damai Camp David pada tahun 1978.

Gambar(wikipedia): Kiri, Anwar Sadat, Presiden Mesir, tengah, Presiden US, Jimmy Carter dan kanan, Perdana Menteri Israel, Menachem Begin semasa tahun 1978 di Camp David.

Carter turut mempersembahkan mengenai kekalahan yang dilaluinya dalam isu pilihanraya Presiden untuk penggal kedua pada awal 80-an disebabkan beliau gagal menyelesaikan krisis tebusan Amerika di Kedutaan Besar US, Tehran, Iran. Lantaran itu, beliau juga mengkritik peranan yang dimainkan oleh seorang senator Parti Demokrat, iaitu Edward Kennedy. Sumber 18/09/2010, web berita maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS