Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mesir bebaskan wakil keamanan HAMAS

24 September 2010

Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) hari ini mengesahkan bahawa Kerajaan Republik Arab Mesir telah membebaskan seorang pimpinan gerakannya, Muhammad Dababesh(Abu Ridhwan, gambar) setelah ditahan hampir dua minggu dalam penjara Mesir.

Abu Ridhwan yang juga merupakan anggota Jawatankuasa Dialog Pembaikanlan Palestin tiba di sempadan Rafah Gaza pada waktu tengahari tadi. Beberapa dari pemimpin HAMAS dan ahli keluarga serta sejumlah penduduk Gaza menyambut ketibaan beliau yang baru dibebaskan Mesir.

Keamanan Mesir menangkap Abu Ridhwan ketika beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah sewaktu dalam perjalanan pulang ke Gaza dari menunaikan umrah. Penahanan tersebut tanpa dikemukakan sebarang sebab, malahan meningkatkan lagi ketegangan hubungan antara HAMAS dengan Kerajaan Mesir.

Semasa beliau ditangkap Keamanan Mesir, timbul bermacam-macam kenyataan yang mengaitkan beliau dengan menggugat keamanan Mesir. Antaranya, media Mesir, Al-Ahram menyebut beliau ditahan atas sebab terjebak dalam penyeludupan walkie-talkie dan dikaitkan juga dengan seorang tentera Mesir yang terbunuh di sempadan Mesir. Sumber dari media asing melaporkan Abu Ridhwan ditahan atas sebab pemalsuan dokumen perjalanannya menunaikan umrah.
__________________________________________________
Baca lagi:

__________________________________________________

Sebaik beliau ditangkap, Jurucakap rasmi HAMAS, Fauzi Barhoum dalam sidang akhbar mendesak Kerajaan Mesir membebaskan Abu Ridhwan. Jurucakap rasmi HAMAS menilai penahanan tanpa sebab itu merosakkan hubungan Mesir dengan Palestin, bahkan menimbulkan

Sehingga kini, Kerajaan Mesir masih menahan 25 Palestin dalam penjaranya. Antara yang utama adalah Aiman Naufal, komander KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS yang ditahan sejak 3 tahun yang lalu dan seorang lagi Palestin yang ditangkap tanpa bicara masih meringkuk dalam penjara Mesir lebih dari 7 tahun.

Dari sudut lain, Sami Abu Zuhri, jurucakap rasmi gerakan HAMAS menyatakan, Mesir membebaskan Abu Ridhwan setelahmana dua menjalani soal jawab. Beliau berharap dengan pembebasan ini adalah permulaan bagi menyelesaikan isu tahanan Palestin dalam penjara Mesir, dan ia juga merupakan langkah untuk menjernihkan hubungan antara Kaherah dengan gerakan HAMAS. Sumber 24/09/2010, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS