Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Serangan petang tadi sasar KATAIB NUSUR

08 Oktober 2010

AL-QUDS, - Keterangan rasmi dari tentera Israel yang diterbitkan malam tadi bahawa pesawat zionis yang melancarkan serangan udara ke atas sebuah kereta awam sedang mensasarkan seorang individu yang dikehendaki dari pertengahan Gaza.

Gambar(Safa): Polis Gaza meninjau keadaan kereta yang dinaiki Ahmad Al-Ashqar yang menjadi sasaran serangan pesawat zionis.

Serangan itu mengakibatkan empat penduduk Palestin mengalami kecederaan yang disifatkan ringan dan biasa. Kesemua mangsa serangan telah dibawa ke hospital Syuhada' Al-Aqsa.

Keterangan tentera Israel menyebut, serangan sedemikian adalah hasil dari pemusatan dengan Bahagian Perkhidmatan Pertahanan Dalaman Israel(SHABAK) yang mensasarkan seorang anggota pejuang Palestin dari KATAIB NUSUR Palestin, Ahmad Al-Ashqar yang menghuni di Mukhayyam Nusairat, pertengahan Semenanjung Gaza.

KATAIB NUSUR dalam kenyataan rasminya turut mengesahkan bahawa serangan terbabit sememangnya mensasarkan salah seorang komandernya. Dijelaskan, serangan peluru pesawat zionis mengenai bahagian belakang kereta dan mengakibatkan Ahmad Al-Ashqar mengalami kecederaan ringan.
_____________________________________________
Baca lagi:

1. Zionis serang lagi Gaza waktu asar
2. الإعلان عن تأسيس كتائب نسور فلسطين

_____________________________________________

Jelas kenyataan itu lagi, "kami hanya berlindung dan syukur kepada Allah Ta'ala kerana saudara kami terselamat dari serangan, hal ini mempastikan bahawa kami meneruskan latihan jihad dan menentang penjajah. Setiap ancaman, pembunuhan dan buruan dari rejim zionis tidak akan mampu menghalang kami, malah kami akan pastikan bahawa kami tidak akan menyimpang dari jalan yang kami pilih meskipun dengan apa sekalipun bayaran." Sumber 08/10/2010, [jam 00.35 pagi, Palestin] web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS