Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah lancar operasi besar-besaran di Khalil

08 Oktober 2010

KHALIL - Ketika ini, sejumlah besar dari tentera rejim zionis mengepung dua buah rumah di Jabal Jauhar yang terletak di bandar Khalil, selatan Tebing Barat.

Pemberita dari agensi 'Safa' menukil dari saksi kejadian berkata, berpuluh-puluh buah jentera perang rejim zionis termasuk jentolak telah mengepung dua buah rumah Palestin milik keluarga Ar-Rajbi dan Barqan. Di samping itu, helikopter zionis turut mengadakan tinjauan dari udara.

Sumber menyatakan, rejim zionis melalui pembesar suara mendesak penghuni rumah berkenaan supaya keluar dari rumah. Berikutan itu, kedengaran bunyi tembakan di sekeliling kawasan terbabit.

Seperti yang dilaporkan, sebuah unit khas rejim zionis yang menaiki trak tentera jenis Mercedes 608 telah menangkap empat penduduk Palestin dari sebuah apartmen, Abu Sunainah.

Dalam kejadian berasingan, sepasukan lagi dari tentera rejim zionis merempuh beberapa buah rumah Palestin di kawasan yang berbeza di bandar Khalil. Sumber menjelaskan, zionis merempuh rumah Abdul Razeq Ar-Rajbi, rumah Sharif Abu Tareki, dan rumah Helmi Az-Zarw.

Laporan berita yang tersebar waktu ini menyatakan tentera rejim zionis melancarkan operasi tentera besar-besaran di tiga kawasan dalam bandar Khalil.

Menurut sumber, operasi ketenteraan yang dilancarkan rejim zionis masih diteruskan sehingga jam 06.30 pagi, waktu Mesir.

Sumber 08/10/2010,[jam 00.58 pagi, Palestin] web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS