Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 cedera dalam serangan awal 2011 di Gaza

02 Januari 2011

Laporan asal jam 01.47 pagi, waktu Palestin/Mesir

SEMENANJUNG GAZA - Kejadian awal pagi ini yang merupakan serangan awal zionis tahun 2011 di Gaza telah mensasarkan dua lokasi berlainan; pertengahan dan utara Gaza. Dilaporkan, jentera perang udara zionis melancarkan 2 serangan yang mengakibatkan 2 penduduk Gaza cedera.

Pemberita 'Safa' dan laporan Al-Jazeerah berkata, helikopter 'apache' tentera zionis telah mengebom sebuah rumah di akhir jalan 'الدعوة' yang berhampiran dengan Mukhayyam Nuseirat(kem pelarian Palestin), pertengahan Gaza.
_______________________________________________
Serangan pertama:

Jam 01.44 pagi, Palestin/Mesir: Helikopter 'apache' zionis mengebom sebuah kawasan tanah lapang di Nuseirat, pertengahan Gaza.
_______________________________________________

Serangan tersebut mengakibatkan seorang penduduk yang berusia 22 tahun cedera.

Dijelaskan lagi, pihak pasukan bomba bergegas ke tempat kejadian setelah kebakaran besar meledak berlaku dalam serangan terbabit.

Seiring dengan serangan di pertengahan Gaza, pesawat tempur zionis 'F-16' pula mengebom sebuah lokasi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) berhampiran pusingan jalan 'زمو', timur Jabaliyah, utara Semenanjung Gaza.
_______________________________________________
Serangan kedua:

Jam 01.56 pagi, waktu Palestin/Mesir: Sebuah lokasi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM dibom pesawat F-16 zionis di Jabaliyah, utara Gaza.
_______________________________________________

Jelas pemberita, serangan terbabit mengakibatkan seorang penduduk mengalami cedera yang disifatkan ringan, namun lokasi tentera HAMAS rosak teruk di samping beberapa buah rumah yang berjiran turut berlaku kerosakan.

Berhubung mangsa serangan zionis, jurucakap Panitia Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah menjelaskan, mangsa dalam serangan pertama di Nuseirat telah dibawa ke hospital Syuhada Al-Aqsa, Der Balah untuk rawatan. Dinyatakan, mangsa cedera di bahagian kepala akibat terkena serpihan letupan dalam serangan zionis.
_______________________________________________
Kenyataan Bantuan Cemas:

Jam 02.39 pagi, waktu Palestin/Mesir: Seorang lagi mangsa yang cedera dalam pengeboman zionis di Jabaliyah.
_______________________________________________

Beliau menyatakan lagi dalam kenyataan yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa', seorang lagi mangsa dalam serangan zionis kedua di Jabaliya juga telah dibawa ke hospital Kamal Udwan bagi menerima rawatan. Kecederaan yang dialami mangsa tersebut diklasifikasikan cedera ringan.

Serangan udara yang dilancarkan oleh zionis pagi ini menimbulkan ketakutan dan kerisauan di kalangan kanak-kanak dan wanita. Lagi membimbangkan, serangan ini adalah yang pertama bagi tahun baru, 2011. Sumber 02/01/2011, web berita safa.ps, web berita maannews.net dan web berita Al-Jazeerah.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS