Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lebih 150 pensyarah Israel desak boikot Universiti Ariel

09 Januari 2011

AL-QUDS, - 155 pensyarah Israel telah menandatangani petisyen bantahan yang mendesak supaya memboikot universiti Ariel Yahudi yang terbesar di Tebing Barat.
________________________________________
Media Israel:

Professors boycott Ariel university
________________________________________

Salah seorang dari pensyarah yang menandatangani petisyen tersebut, Ron Ni'man dari Institut Weizmann menjelaskan hal terbabit kepada radio Israel hari ini, "kami membantah dari sebarang aktiviti akademik di Ariel kerana ia merupakan penempatan haram yang bertujuan menghalang Palestin membina Negara mereka."

Tambah beliau, tindakan ini, kami mahu penduduk Israel faham bahawa dasar penjajahan yang berterusan ini meninggalkan kesan buruk kepada Israel malah kesan lain boleh melenyapkan status Israel di arena antarabangsa.

Gideon Sa'ar, Menteri Pendidikan dalam kerajaan rejim zionis mengutuk petisyen bantahan yang disifatkan 'provokasi' serta membantah seruan boikot.

Pada bulan Ogos yang lalu, berpuluh-puluh penggiat seni Israel turut menimbulkan perbalahan melalui petisyen bantahan yang menyatakan mereka membantah dari mengadakan sebarang pertunjukan di Pusat Kebudayaan Ariel.
________________________________________
Pautan:

Settlers counter artists' call to boycott Ariel
________________________________________

Ariel menjadi sebuah penempatan haram Yahudi yang terbesar di Tebing Barat sejak zionis menjajah tanah Palestin pada tahun 1967. Universiti Ariel dalam penempatan haram ini dapat menampung 8500 jumlah pelajar. Sumber 09/01/2011, web berita Al-Quds Arabi 'London'

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS