Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Gaza diserang 13 tembakan meriam zionis

19 Mac 2011

Laporan asal jam 10.01 malam, Palestin/Mesir
Jam 04.01 pagi(20/03/2011), waktu Malaysia

GAZA - Tentera zionis menyerang Gaza malam ini. Laporan safa menyebut artileri(meriam) zionis melepaskan 13 das tembakan ke sebuah kawasan lapang di tempat pelupusan sampah, timur Der Balah, pertengahan Semenanjung Gaza.

Menurut pemberita 'safa', kereta kebal zionis yang berpengkalan sementara di lokasi tentera(dilengkapi CCTV) dari arah timur Gaza(Mukhayyam El-Buraij) melepaskan das tembakan secara selang-seli.

Sementara itu, laporan berita safa pada jam 10.23 malam, Palestin/Mesir memaparkan dari tentera zionis yang mengumumkan pihaknya telah membunuh 2 penduduk Palestin di sempadan Gaza.

Sumber dari media elektronik Israel 'Yediot Ahronout' versi hebrew(ibrani) menyebut tentera zionis yang sedang melakukan rondaan di sempadan utara Gaza telah dapat mengesan dua penduduk Palestin menghampiri pagar keselamatan, lalu, tentera zionis menembak kedua-duanya.

Jelas sumber lagi, tentera zionis menjalankan siasatan berhubung kejadian tersebut.

Berhubung dua penduduk Palestin yang terbunuh, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah enggan membuat pengesahan atau menafikan berita tersebut. Berikutan itu, sehingga sekarang, maklumat tersebut hanyalah diwar-warkan dari media Israel.

Abu Salmiah menyatakan, skuad bantuan cemas Palestin telah mula menghubungi Pertubuhan Palang Merah dan pihak berkenaan bagi mendapatkan maklumat berhubung kejadian.

Safa melaporkan lagi pada jam 11.09 malam, Palestin/Mesir, kereta kebal zionis mengebom sebuah kawasan di Qararah, timur Khan Yunus.

Sewaktu laporan ini diterbitkan, pemberita safa berkata, pesawat tempur zionis sedang berlegar-legar di ruang udara Semenanjung Gaza. Sumber 19/03/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS