Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lagi 4 syahid serangan terbaru di Gaza

22 Mac 2011

Laporan jam 07.31 malam, Palestin/Mesir
Jam 01.31 pagi(23/03/2011), waktu Malaysia

GAZA - Lagi 4 penduduk Palestin syahid, dan seorang lagi cedera apabila rejim zionis mengebom sebuah kereta penumpang berdekatan sekolah Tunis di Hayyu Zaitun, timur bandar Gaza malam ini.

Adham Abu Salmiah, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza berkata, mangsa yang mengalami kecederaan kerana terkena serpihan letupan. Dalam pada itu, saksi kejadian berkata, mangsa-mangsa yang syahid telah dibawa hospital As-Shifa' dalam keadaan jasad mereka yang rentung.

Berhubung serangan, sumber tempatan menjelaskan, keempat-empat mangsa yang syahid adalah pejuang SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI). Mereka dikenali, Sa'di Hilis, Adham Al-Harazain, Muhammad Atiyyah Al-Harzain dari Hayyu Shujaieyah, dan Muhammad 'Abid dari Mukhayyam Shatie.

Alasan tentera zionis

Sementara itu, jurucakap tentera rejim zionis berkata, serangan tersebut dilakukan ke atas sebuah lokasi yang dikerumuni pejuang-pejuang Palestin di Hayyu Zaitun. Dakwa jurucakap itu lagi, mereka sedang bersiap untuk melancarkan serangan roket ke daerah-daerah penempatan Israel(tanah jajahan 1948).

Menukil rancangan 1o televisyen Israel, melaporkan, "tentera Israel telah mengenal pasti mereka yang dibom telah meninggal dunia", sebelum itu, "mereka sedang mempersiapkan roket jenis grad, lantas memaksa tentera Israel bertindak sedemikian."

Rancangan 1o menyebut lagi, sejam sebelum serangan roket dilancarkan, unit pengawasan dalam tentera Israel telah dapat mengesan lokasi tapak pelancaran roket. Dengan itu, tentera Israel menyerang terlebih dahulu sebelum roket dilancarkan ke arah Ashkalan.

"Tentera Israel tidak akan duduk diam sambil bersabar dengan serangan roket yang menyerang daerah-daerah penempatan Israel," berikutan itu, "setiap serangan roket akan dibalas dengan serangan udara atau meriam dari kereta kebal," jelas jurucakap tentera zionis.

Sumber menyatakan lagi, tentera rejim zionis telah meningkatkan tahap berjaga-jaga setelah mendapat maklumat berhubung sebahagian dari kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin yang tekad melancarkan serangan menentang penjajah.

Serangan zionis di Gaza waktu ini setelah beberapa jam dari penyembelihan di Hayyu Shujaieyah petang tadi. Sumber 22/03/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS