Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

4 syahid, zionis bedil timur Gaza

22 Mac 2011

Laporan asal jam 03.58 petang, Palestin/Mesir
Jam 09.58 malam, waktu Malaysia

GAZA - Seorang penduduk berusia, seorang remaja dan 2 kanak-kanak syahid, manakala 11 lagi cedera sejurus selepas kereta kebal zionis mengebom kawasan yang berpenghuni di timur Gaza petang ini. Ketika itu, sekumpulan kanak-kanak sedang bermain bola di hadapan rumah menjadi mangsa serangan.

Menurut saksi kejadian, 4 das tembakan dari kereta kebal zionis menimpa di hadapan pintu rumah seorang penduduk, فائق الحلو di akhir jalan النزاز , timur Hayyu Tufah, timur Gaza.

Berhubung mangsa syahid, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, mangsa yang syahid, Yaseer Hamid Al-Helw, 50, Muhammad Jihad Al-Helw, 11, Yaseer 'Ahid Al-Helw, 16 dan Muhammad Saber Hararah, 17.

Beliau menjelaskan, 8 kanak-kanak kecil turut tercedera, 4 di antaranya kritikal dan telah dimasukkan ke wad rawatan rapi.

Dari beberapa minggu lepas, penduduk Palestin yang syahid akibat serangan zionis meningkat ke 6 mangsa. Jelas lagi, 5 dari mangsa syahid adalah di kalangan remaja dan kanak-kanak, malah 2 remaja dibiarkan lebih 12 jam dalam keadaan jasad kedua-duanya bergelimpangan di atas tanah di kawasan حجر الديك .

Perhitungan jumlah kecederaan yang diperolehi menjelang April mendapati yang cedera seramai 38 orang, 15 darinya adalah kanak-kanak dan remaja, diikuti wanita akibat serangan zionis. Berikutan itu, para petugas dan krew bantuan cemas serta semua hospital di Semenanjung Gaza telah mengambil persediaan secukupnya bagi menghadapi sebarang tentangan zionis.

Respon awal dari salah seorang pemimpin gerakan HAMAS, Ismail Ridhwan berkata, zionis tidak berani melakukan penyembelihan sebegini melainkan setelah kegiatan jenayahnya dilindungi Amerika Syarikat. Tambahan pula, jenayahnya masa lalu tidak diambil sebarang tindakan. Jelas beliau, penyembelihan ganas ini tidak akan terlepas tanpa ada perhitungan.

Sementara itu, Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza mendesak masyarakat antarabangsa agar campur tangan bagi menghentikan kezaliman zionis di Gaza. Sumber 22/03/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS