Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS sangkal pembohongan zionis yang bertujuan bunuh komander AL-QASSAM

02 April 2011

Laporan asal jam 08.46 pagi, Palestin/Mesir
Jam 02.46 petang, waktu Malaysia

Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) pagi ini menyangkal dakyah bohong dan helah sepertimana yang disebutkan rejim zionis bagi mewajarkan jenayahnya membunuh tiga komander AL-QASSAM.

Serangan udara zionis awal pagi tadi di Khan Yunus telah membunuh seorang komander tertinggi, إسماعيل لبّد dalam lingkungan umur 35(gambar), serta saudaranya محمد لبّد, berusia 44 tahun dari Mukhayyam Shatie dan محمد الداية berusia 35 tahun berasal dari Hayyu As-Sabrah, bandar Gaza.

Kenyataan media HAMAS dari jurucakapnya, Fauzi Barhum menyebut kerajaan rejim zionis bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kesan dari akibat tentangan ini. Beliau turut menyeru kepada peringkat rasmi dan masyarakat dari Negara-negara Arab dan Islam mengambil pendirian dan ketetapan tegas terhadap penjajah ini selari dengan kesengsaraan yang dilalui masyarakat Palestin.

Jurucakap HAMAS menegaskan bahawa pengeboman zionis menyasarkan kereta dan tiga yang terbunuh adalah perbuatan jenayah yang sengaja dilakukan. Hal ini, pembunuhan dan tindakan jenayah berupa negara pengganas menjadi dasar yang sentiasa dilakukan kerajaan penjajah.

Beliau menilai bertambahnya pembunuhan ke atas penduduk Palestin kerana tidak ada keadilan di peringkat antarabangsa, ketetapan yang tegas malah tidak ada seorang pun dari pemimpin zionis yang diadili atas kekejaman yang dilakukan.

Jelas beliau,"sepatutnya pentadbiran Amerika Syarikat mesti menghentikan semua bentuk sokongan, kewangan dan ketenteraan kepada kerajaan penjajah kerana faktor ini menjadi pendorong kepada pengganas membunuh penduduk Palestin." Sumber 02/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS