الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

10 ribu polis zionis bersiap sedia hadapi Nakbah

15 Mei 2011

Laporan jam 12.32 pagi, Palestin/Mekah
Jam 11.32 malam(14/05/2011), Mesir

TEBING BARAT - Pihak berkuasa rejim zionis telah memutuskan untuk mengenakan kawalan keselamatan ke atas Tebing Barat selama 24 jam menjelang sambutan Palestin mengingati Nakbah tahun ke-63.

*Nakbah: Hari malang Palestin akibat ditimpa bencana/malapetaka setelah dihalau keluar dari tanah Palestin, dan Israel dapat mendirikan Negaranya.

Berikutan itu, radio penjajah menyebut, ketetapan kawalan keselamatan ini dikeluarkan Menteri Perang(Pertahanan) zionis, Ehud Barak sebagai persediaan dari skop keselamatan Israel ketika Palestin menyambut hari memperingati Nakbah pada hari ini setiap tahun.

Sebagaiman dijelaskan, jumlah polis rejim zionis dalam lingkungan 10 ribu anggota akan dikerahkan pada hari ini di kesemua tempat yang merangsang pergelutan setiap kali diadakan sambutan memperingati Nakbah, termasuk bandar-bandar yang bercampur Arab-Israel serta kawasan-kawasan pinggir.

Tambahan lagi, taklimat yang diterima anggota-anggota polis meminta supaya menenangkan diri dan tidak melepaskan peluru hidup kecuali apabila nyawa diancam bahaya, menurut sumber.

Radio penjajah menyatakan, kerahan polis dalam jumlah yang besar ini meliputi sekeliling bandar BaitulMaqdis Timur(timur Al-Quds). Dijelaskan lagi, kerahan ini akan berlanjutan pada hari-hari berikutnya. Sumber 15/05/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS