الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sejarah: Keadaan tentera-tentera Arab

15 Mei 2011

Realiti pada 15 Mei 1948 adalah berakhirnya mandat British di BaitulMaqdis dan diserahkan kepada Yahudi. Seiring tarikh tersebut, tentera-tentera rasmi Arab baru dibenarkan masuk ke tanah Palestin dan persetujuan yang dibuat, tentera Arab Syria, Lubnan, Iraq dan Jordan dapat masuk ke pertengahan Palestin. Sementara itu, tentera Arab Mesir menuju ke Askalan.

Apa yang perlu kita tahu bahawa sebelum tentera Arab dapat masuk ke tanah Palestin, keadaannya sebagaimana di bawah:

1. Pada asalnya, kebanyakan Negara Arab ini tunduk kepada British dan salah sebuah dari Negara Arab, Ketua Turus Angkatan Tenteranya adalah British.

2. Beberapa pasukan dari tentera Arab mengadakan penyelarasan secara langsung dengan Inggeris bagi menyusun masa depan Palestin.

3. Sebuah batalion tentera Arab dipimpin 50 pegawai tertinggi dan 45 orang dari pegawai tersebut adalah pegawai tentera Inggeris.

Selain itu, sebelum peperangan bermula, tentera-tentera Arab yang telah berada dalam tanah Palestin mengeluarkan ketetapan-ketetapan rasmi, seperti:

1. Membubarkan tentera penyelamat, malah Badan Tertinggi Arab yang mewakili penduduk Palestin di tanah Palestin turut dibubarkan.

2. Kesemua penduduk Palestin dikehendaki menyerahkan senjata. Dengan sedemikian, hanya tentera rasmi Arab sahaja yang terlibat dalam peperangan.

[MAP] Berhubung mandat British di tanah Palestin, timbul persoalan, kenapa tentera Arab dibenarkan masuk ke Palestin selepas 15 Mei 1948, iaitu selepas Israel telah mengumumkan Negaranya di atas tanah Palestin, lantas diiktiraf Amerika Syarikat? Bagaimana jika tentera-tentera Arab tidak perlu mengikut 'arahan' tertentu dan masuk juga ke tanah Palestin sebelum pengumuman Negara Israel dan menyelamatkan Palestin dari dirampas tentera-tentera rejim Israel?

Sumber:

1. Palestin..catatan sejarah dan rakaman gambar m/s 274, Dr. Tariq Suweidan, cetakan pertama 2004.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS