الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Meshaal: Pemuda revolusi kena hentikan fitnah di Mesir

10 Mei 2011

Laporan jam 08.24 pagi, Palestin/Mekah
Jam 07.24 pagi, Mesir

KAHERAH - Ketua Biro Politik gerakan HAMAS(حركة المقاومة الاسلامية), Khaled Meshaal melahirkan rasa bimbang dan sedih ekoran tragedi fitnah sehingga merebak saling berbunuhan yang menimpa di Imbaba, Giza Mesir, seraya menggesa pemuda revolusi Mesir bertindak bagi hentikan fitnah.

Keratan akhbar dari muka utama, suratkhabar Al-Ahram, 10/05/2011

Berhubung tragedi, menukil laporan dari surat akhbar Al-Ahram Mesir, bertajuk, '12 baki sisa Parti Kebangsaan Demokratik di sebalik fitnah Imbaba' bahawa 12 suspek tertuduh dari kalangan muslim dan masehi telah ditangkap atas dakwaan mencetuskan provokasi dan fitnah di Imbaba. Kesemua mereka dipercayai dari bekas menganggotai Parti Kebangsaan Demokratik yang telah dibubarkan.

Berbalik rasa bimbang dan risau, Khaled Meshaal berkata sedemikian ketika dalam satu pertemuan antara delegasi HAMAS dengan delegasi yang mewakili anggota Jawatankuasa Penyelaras Revolusi, gabungan utama barisan revolusi Mesir, gabungan pemuda revolusi, pendokong revolusi Mesir dan Majlis Pengawasan Revolusi.

Ketua Biro Politik HAMAS turut mengungkapkan rasa gembira dapat bertemu dengan barisan pemuda revolusi dalam pertemuan yang berlangsung selama dua jam, malah terus-terang beliau berkata, merasai hari-hari yang penuh mendamaikan dalam hidupnya di Mesir.

Perbualan kedua-dua belah pihak berkisar revolusi 25 Januari dan mengenai peringkat(proses) perubahan yang dilalui Mesir. Juga menumpukan proses yang dilalui pemuda revolusi satu peringkat yang dipenuhi kesukaran, iaitu proses untuk 'membina'.

Beliau menegaskan bahawa HAMAS tidak mahu campur tangan dalam hal ehwal mana-mana Negara Arab dan, beliau menyangkal desas-desus yang mengatakan sewaktu revolusi wujudnya penyokong-penyokong HAMAS di kalangan demonstran(penunjuk perasaan). Tegas lagi, HAMAS dan semua penduduk Palestin harap Mesir mencapai kemajuan serta kemakmuran.

Gambar(arkib): Khaled Meshaal.

Pemimpin tertinggi gerakan HAMAS juga menyebut antara sebab penting berlakunya perubahan yang drastik dalam usaha baik pulih dalaman Palestin, oleh itu, Palestin tidak boleh melupakan revolusi Mesir. Harapan yang beliau ungkapkan, Palestin amat berharap Mesir berperanan kembali di rantau ini dan semua Negara Arab wajar berdiri teguh di sisi Mesir sehinggalah keadaan betul-betul pulih. Sumber 10/05/2011, web berita safa.ps dan suratkhabar Al-Ahram(Mesir)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS