الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah sedia di sempadan Syria dan Lubnan

20 Mei 2011

Laporan jam 07.54 pagi, Palestin/Mekah
Jam 06.54 pagi, Mesir

BAITULMAQDIS - Siaran radio penjajah awal pagi ini menghebahkan bahawa tentera rejim penjajah menguatkan kawalan di sepanjang garisan sempadan tanah-tanah jajahan dengan Lubnan dan Syria.

Gambar(arkib Al-Jazeerah): Para penunjuk perasaan Palestin di selatan Lubnan, Maroun Al-Ras yang bersempadan dengan utara tanah jajahan.

Radio penjajah menyebut, polis rejim penjajah juga akan menghalang tindakan demonstran Arab dalam garisan 1948 yang cuba menghampiri garisan sempadan.

Pada hari Ahad lalu, puluhan ribu pelarian Palestin berbondong-bondong mendekati garisan sempadan tanah jajahan yang bersempadan dengan Lubnan, Syria, Semenanjung Gaza dan Tebing Barat bertujuan untuk memperingati Nakbah Palestin tahun ke-63.

Gambar(arkib Al-Jazeerah): Penunjuk perasaan Palestin di Majdal Shams, sempadan tanah jajahan dengan dataran tinggi Golan, Syria.

Para demonstran turut melontar batu ke arah tentera-tentera rejim penjajah yang mengawal sempadan setelah mereka dihujani tembakan dari penjajah. Dalam kejadian yang menimpa seluruh tanah jajahan, seramai 21 Palestin(termasuk seorang warga Jordan) syahid dan beratus-ratus lagi cedera.
________________________________________________
Baca lagi:
Nakbah kepung perampas tanah Palestin
________________________________________________

Gambar(arkib Al-Jazeerah): Penunjuk perasaan Palestin di Gaza yang cedera ditembak tentera penjajah di kawasan sempadan Bet Hanoun dengan Erez(tanah jajahan 1948).

Laporan safa petang semalam menyebut, rejim penjajah telah memutuskan untuk menanam periuk api di kawasan sempadan yang berhampiran dengan kampung Majdal Shams, dataran tinggi Golan(sebahagian tanah Syria yang dijajah zionis) bagi mengelakkan sebarang rempuhan sebagaimana yang berlaku pada hari Ahad lalu. Sumber 20/05/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS