الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS nafi terima tawaran baru bebaskan Shalit

19 Jun 2011

Laporan jam 03:02 petang, Palestin/Mekah
Jam 02:02 petang, Mesir

GAZA - Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) menafikan pihaknya menerima tawaran baru secara rasmi dari Eropah berhubung dokumen penukaran tawanan-tahanan dengan rejim zionis.

Gilad Shalit, seorang tentera zionis yang berpangkat koperal ditawan pejuang Palestin di Gaza. Isunya kerap menjadi tumpuan pihak barat, namun lebih dari 6 ribu penduduk Palestin yang meringkuk dalam penjara zionis tidak diendahkan nasib mereka.

Sedemikian itu, seorang dari pemimpin HAMAS, Salah Bardawil dalam kenyataannya hari ini yang diterima agensi berita Safa, berkata, "HAMAS tidak menerima apa-apapun tawaran rasmi yang baru berhubung dokumen penukaran tawanan-tahanan," nyata beliau lagi bahawa gerakannya akan bersetuju dengan dokumen tersebut ketikamana syarat-syaratnya dipenuhi dan permulaannya adalah bebaskan tahanan-tahanan Palestin.

Tawaran baru Jerman-Perancis

Petang semalam, siaran televisyen rancangan 2 Israel mendakwa bahawa Jerman dan Perancis menggiatkan peranannya menggerakkan isu tentera zionis yang ditawan, Gilad Shalit ke hadapan.

Rancangan 2 Israel menjelaskan, kedua-dua negara ini telah menawarkan sebahagian perlonggaran kepada HAMAS yang membawa maksud boleh mengiktiraf kerajaan yang ditadbir gerakan HAMAS di Gaza sebagai tukaran dengan membebaskan Gilad Shalit.

Kelonggaran lain yang ditawarkan iaitu tercapai persefahaman mengenai perlintasan sempadan yang menghubungkan antara Semenanjung Gaza(media lain menyebut Jalur Gaza, Genting Gaza) dengan Israel(tanah jajahan 1948), iaitu dengan menambahkan pelaburan-pelaburan asing serta meringankan sekatan Israel ke atas Gaza. Sumber 19/06/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS