الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Al-Risheq: hubungi untuk temukan HAMAS dan FATAH

31 Julai 2011

Laporan jam 08:12 malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 07:12 malam, waktu Mesir

DAMSHIK - Seorang dari anggota Biro Politik HAMAS, Izzat AlRisheq(gambar, seperti termaktub dalam facebook) telah mendedahkan gerakan HAMAS dan FATAH telah beberapa kali menghubungi antara satu sama lain pada waktu ini bagi mengadakan pertemuan dalam terdekat.

Pertemuan tersebut demi untuk memantau dan meneliti perkembangan dokumen-dokumen baik pulih hubungan dalaman Palestin yang telah ditandatangani di Kaherah.

Menukil kenyataan Al-Risheq dari 'Pusat Media Palestin' hari ini, kata beliau, "pertemuan kedua-dua pihak ini akan memfokuskan perbincangan berhubung dokumen PLO serta struktur pimpinan, dokumen badan keselamatan dan tahanan politik, dokumen pilihanraya, dan begitu juga dokumen penyelesaian faktor-faktor perpecahan."

Berhubung dokumen pembentukan kerajaan sementara, beliau berkata, "sehingga sekarang ini, tidak ada perkembangan terbaru dalam dokumen bentuk kerajaan," tambah beliau, hal sedemikian disebabkan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas masih nekad mencalonkan satu-satunya pilihan bagi mengetuai kerajaan iaitu Salam Fayyad. Tambah Al-Risheq, "perkara inilah yang menggagalkan perlaksanaan hasil dari persepakatan Kaherah antara dua gerakan ini."

Susulan itu, kata beliau, "tidak dapat dipastikan lagi hingga saat ini berhubung jadual pertemuan ini, sama ada tempat dan masanya."

Seperti yang dinyatakan, delegasi gerakan HAMAS yang telah berkunjung ke Beirut pada 25 dan 26 Julai 2011(Isnin dan Selasa) mendedahkan mengenai pertemuan-pertemuan terdekat ini antara kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin di Kaherah untuk menyempurnakan usaha baik pulih hubungan dalaman Palestin, namun mereka mempamerkan tindakan berjaga-jaga ekoran wujudnya suasana yang membantutkan usaha baik pulih sebelum tercapainya pengumuman negara Palestin pada September ini. Sumber 31/07/2011, web berita Safa.ps dan hamasinfo

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS