الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Karikatur] Zionis ancam batalkan Perjanjian Oslo

31 Julai 2011

Sumber karikatur, web berita Al-Jazeerah

"Pilihan pertama, kedua dan ketiga .. kita akan terus di meja rundingan, jika gagal, kita akan beralih ke PBB pada September akan datang untuk mengadu permasalahan dan bagi menuntut hak kita, iaitu mendapatkan pengiktirafan 'Palestin' sebuah negara merdeka ," kata Presiden Palestin, Mahmoud Abbas.

Negara Palestin merdeka sebagaimana yang dituntut oleh Palestin adalah mengikut garis sempadan tahun 1967 yang meliputi Tebing Barat dan Semenanjung Gaza(media lain menyebut Tebing Gaza, Genting Gaza, Jalur Gaza). Sehingga kini, menurut Presiden Abbas, 122 buah negara telah menyatakan bersedia mengiktiraf Negara Palestin, namun Amerika Syarikat(AS) dan Negara Eropah, antaranya Britain tidak bersedia memberi pengiktirafan tersebut. AS dan negara-negara Eropah yang berkenaan terus menekan Palestin agar tidak bertindak sebelah pihak tanpa mendapat restu dari rejim penjajah untuk menubuhkan negara Palestin. Malahan AS juga mengancam untuk tidak memperuntukkan lagi pembiayaan kepada PBB, pada masa yang sama Pemerintah Palestin di Ramallah bergelumang dengan krisis ekonomi/kewangan sehingga menjejaskan pembayaran gaji kepada para pekerja ekoran bantuan kewangan luar yang terbantut.

Keadaan ini terus ditekan oleh rejim zionis supaya Palestin tidak bertindak sebelah pihak sambil menyeru untuk adakan semula rundingan damai, namun tanpa syarat. Bagaimanapun, Palestin memberi jawab balas supaya hentikan terlebih dahulu pembinaan perumahan dan penempatan warga zionis di Tebing Barat dan di Baitul Maqdis Timur. Melihat kepada nekad Palestin, rejim zionis mengancam lagi dengan pembatalan perjanjian damai Oslo. Pun begitu, wujud suara-suara lain yang meminta agar mengutamakan prioriti, iaitu melaksanakan terlebih dahulu perjanjian baik pulih hubungan dalaman Palestin, antara gerakan HAMAS dan FATAH sebelum menuntut penubuhan sebuah negara merdeka kerana melihat penting kepada paduan kekuatan dalaman.

Peta Palestin

Tanah-tanah yang berbaki kepada Palestin

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS